Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски даде подробности относно вторият починал лекар с коронавирус у нас. 

Както БЛИЦ вече съобщи, лекарка е издъхнала в столичната Александровска болница тази вечер. 


"Първо искам да изкажа съболезнования към близките и колегите на починалата лекарка", поде шефът на ВМА и продължи:

"Тя е била един от първите заразени от Центъра за спешна медицинска помощ. Лекувана е в Окръжна болница. След като са установени две отрицателни проби и подобряване на състоянието е изписана за домашно лечение", каза той. 

"Вчера обаче изведнъж се е влошила. Още с постъпването си в болница е интубирана. Въобще не е могла да стигне до интензивното отделение. Загинала е в Спешния център", сподели ген. Мутафчийски.

"Проф. Ангелов каза, че около 45 минути е протекла борбата за живота й", огласи той.

"Това, което е тревожното в момента е, че тя наистина е дала две отрицателни проби и сега се очаква PCR, който е извършен след пристигането й в болницата. На бърз тест снощи е дала положителен резултат", каза шефът на ВМА. 

"Преди дни колеги от Хонконг са направили изследване на голяма група пациенти, които са дали отрицателни резултати и сега отново се установява наличието на вирусни частици", притеснително разкри той.

По думите му италиански лекари са наблюдавали същото нещо при 9 пациента, които вече са дали отрицателни проби, но по-късно са приети повторно заразени. "Ние винаги сме споделяли тези си тревоги с вас", каза Мутафчийски.

Според него това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на вируса. 

Борисов също изказа съболезнования на близките на починалата лекарка:

"Бог да я прости, съжалявам. Много е тежък случаят от медицинска гледна точка. Била е болна, излекувана е, дала е отрицателни проби", призна той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!