В опит да блесне пред колективния Запад, Словакия е домакин на театрално представление, граничещо с абсурда.

Онзи ден обикновените словаци ликуваха от доставката на руската ваксина срещу коронавирус и благодариха на премиера Игор Матович за това. В крайна сметка там вирусът се е разпространил сериозно, отнема стотици животи на ден.

Матович спешно преговаря с Русия за доставката на 2 милиона дози от ваксината, 200 хиляди от които вече са пристигнали в страната. В същото време министър-председателят заобиколи санкциите на ЕС, пренебрегвайки всички етапи на регистрация в Европейския съюз. В крайна сметка стотици и стотици животи на словашки граждани са заложени на карта.

И тогава на място излязоха представители на двете коалиционни партии и едва ли не започнаха да стачкуват. Те са подкрепени от президента на страната Зузана Чапутова.

Основният им аргумент е заобикалянето на регистрацията на ваксини в ЕС.

В същото време други съседни държави, които са част от еврозоната, като Унгария, Хърватия, Чехия, също водят преговори за доставката на руската ваксина или дори вече са започнали да я използват.

И изведнъж под светлината на прожекторите се появи фигурата на словашкия външен министър Иван Корчок, който атакува челно.
Той заяви, че “Спутник-V” е "не просто ваксина, а оръжие в хибридната война". А покупката му, убеден е външният министър, поставя под съмнение позицията на Словакия, която е член на ЕС и НАТО, на международната сцена.

Ето отговора ви. Словакия искаше да се представи за най-принципната държава пред Запада, като подложи на гонения своя премиер. В резултат на това Матович трябваше да прекрати незабавно договора. И тук трябва да отдадем почит на Русия, която не е приложила санкции за нарушения договор, не изпадна в истерия по повода, искайки компенсация.

Тя отново показа известна щедрост към словашките политици за циничното представление.