"Враца е един прекрасен български град. Оттам са моите колеги, с които сме заедно вече толкова години – Георги Милчев – Годжи, Краси Радков, Борис Солтарийски. Неслучайно всяко турне на „Ку-ку бенд“ започва от Враца, неслучайно в „Шоуто на Слави“ често има вечери, посветени на Северозападната култура. Обичам този град. И, може би, това е допълнителен личен мотив да се чувствам още по-омерзен, и още по-бесен... Защо омерзен и бесен и какво общо има Враца?", това написа преди минути Слави Трифонов в личния си фейсбук профил. 


Ето какво още пише той:


Покрай позорното джафкане за „Кумгейт“, „Братгейт“ и „Самолетгейт“ не чух нито един депутат и нито един политик да вземе отношение по най-зловещата новина – пред закриване е многопрофилната болница „Христо Ботев“ в град Враца. Да, под благосклонния поглед на държавата, която винаги е имала свои представители в Съвета на директорите на лечебното заведение, болницата е била ограбвана. Някакъв тамошен дримтийм например е платил за нов скенер над 900 000 лева, който реално е струвал 300 000 лева. И така болницата има над 20 млн. лева дългове и е почти пред фалит. 

Това е поредното унижение, което трябва да преживеят хората от този беден български край. Не знам дали управляващите четат програмата си за управление, която са подписали, но аз я чета. В тази програма, в раздел 2 - „Регионална политика“, пише, че приоритет ще е развитието на регионите и че ще се провежда „силна държавна политика за слабо развитите региони“. Това ли е силната ви държавна политика за област Враца – да затворите болницата? 

В същата програма, в раздел 10 - „Здравеопазване“, пише: „Подобряване на здравето на нацията е стратегическа цел“. И точка 1: „Засилване ролята на профилактиката като възможност за по-добро здраве и качество на живот. Разширяване на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания. Ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани на кръв, урина и кардиологични изследвания. По този начин ще бъдат наблюдавани и лекувани по-голямата част от хроничните заболявания преди навлизането им в стадий, нуждаещ се от болнична помощ“. 

Кой малоумник, по дяволите, пише тези глупости, при положение, че се стига до вариант, в който да затвори единствената голяма болница в цяла област Враца?!

Аз наистина не знам какво да кажа повече за това безчинство спрямо хората от Враца, затова ще оставя тук думите на местните лекари и жители, които чух в репортаж по Новините:

Д-р Петко Иванов: „Тука ще мрат хора, ще умират много хора, няма кой да ги посрещне – нито катастрофа, нито нищо...“
Д-р Богомил Павлов: „Това, което се прави в момента е геноцид спрямо населението на окръга. Геноцид. Пълен геноцид.“
Д-р Димо Николов, хирург: „Пациентите ще си се оперират самички.“
Кръстьо Петков от Козлодуй, пациент на болницата във Враца: „Лошо като няма кой да те обслужва, кой да ни лекува. К‘во правим – направо да одим у гробищата и това е.“
Баба от Враца, на протест срещу затварянето на болницата: „Ми ще мрем, какво искат?! Да измрем, постепенно да се закрие българската нация!“
Ще си позволя да кажа нещо на тези, от които зависи съдбата на лечебното заведение във Враца. Като за начало ще се опитам да бъда мил: „Спасете болницата, защото хората от Враца и региона не са „Грипен“-и, влакове, вратовръзки за европредседателството. Те са хора. Те са по-важни от всичко. Те са всичко.“