По ранен вечерен час на затваряне въведе швейцарското правителство за ресторанти, барове и магазини. 


Те ще трябва да приключват работното си време в 19 ч. Заповедта важи за повечето райони на страната заради задържащия се висок брой на новозаразените с коронавируса и на смъртните случаи от причиняваното от него заболяване COVID-19.

Новите мерки влизат в сила от утре и ще бъдат в сила до 22 януари. В по-слабо засегнатите от пандемията райони се разрешава по-късно затваряне - до 23 ч.

Тази привилегия ще ползват кантони с репродукционно число на вируса под 1 и със среден брой на заразените под средното за страната за период от една седмица.

След намаляване на новите случаи на COVID-19 Женева отваря ресторантите

Решението за тези мерки бе взето след обсъждания между правителството и местните власти. Те се отнасят и за събития и културни дейности, които са ограничени до групи от по петима души.

"Равнищата на заразяване с коронавируса остават високи, а в някои кантони отново се покачват" - се казва в правителственото съобщение.

Болниците са на ръба на капацитета си, здравният персонал е под напрежение. Положението е обезпокоително. 

Днес властите съобщиха за 5136 новозаразени и 106 починали в Швейцария и съседното княжество Лихтенщайн през последното денонощие.

Швейцария се опитва да намери баланс между затварянето на икономиката и ограничаване на разпространението на вируса. Засега тази стратегия дава смесени резултати.

Броят на заразените е много по-висок, отколкото при първата вълна на епидемията през март и април. След кратък спад в началото на миналия месец той отново тръгна нагоре.