Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Jonhson) обяви във вторник, че нивата на антитела срещу коронавирус се повишават до 12 пъти, ако шест месеца след първоначалната ваксинация с еднократната доза се приложи бустерна (втора) доза от нейната ваксина срещу Covid-19, съобщава Ройтерс.

Според реални данни и проучване от "Фаза 3", фармацевтичната компания заяви, че нейната ваксина е 79% ефективна срещу инфекциите с Covid-19 и 81% ефективна срещу хоспитализации при заразяване. Проучването в реална среда е била проведено сред 400 000 американци.

При бустерните дози проучването установи, че бустерната инжекция осигурява 94% ефективност в САЩ срещу умерени до тежки форми на заболяването от коронавирус, когато тази доза се приложи около два месеца след първата.

J&J каза, че бустерна доза, даден два месеца след първата доза, повишава нивата на антителата четири до шест пъти. Когато допълнителната ваксинационна доза се даде шест месеца след първата доза, нивата на антитела се повишават дванадесет пъти, показват данните от проучването, което предполага голямо подобрение в защитата с по-дългия интервал между дозите.

Страничните ефекти при две дози на ваксината на J&J са сравними с тези, наблюдавани при проучвания с еднодозова ваксина. Данните тепърва ще бъдат ревизирани, но ще бъдат изпратени за публикуване през следващите месеци. Компанията J&J също така твърди, че бустерната инжекция осигурява 100% защита срещу тежки или критични случаи на Covid-19.

J&J заяви, че е предоставила данни на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и планира да ги предостави и на други регулаторни органи, на Световната здравна организация и на други консултативни групи за ваксини по целия свят, за да бъдат информирани при вземането на решения.

Проучването с две дози във "Фаза 3" с до 30 000 участници е тествало ефективността на втора доза, дадена 56 дни след първата при лица на възраст над 18 години. Изследването е имало кратък период на проследяване от около 36 дни, но е установено, че втората доза се понася добре, съобщиха от компанията.

J&J също така посочи, че няма доказателства за намалена ефективност по време на продължителността на проучването от март до края на юли - период, който включва въздействието на силно заразния вариант Делта. Ефективността на ваксините в реалния свят варира според възрастта. За тези под 60 години ваксината е била 86% ефективна за предотвратяване на хоспитализация срещу 78% за тези на 60 и повече години.

Данните ще помогнат на J&J да се обърне към регулаторните органи на САЩ за одобрение на допълнителна (бустерна) ваксинационна доза, въпреки че компанията подчертава трайността на своята ваксина с еднократна доза като инструмент за облекчаване на глобалната коронавирусна пандемия, предаде БНР.