Температурите рязко спадат през първите дни на есента, изненадват ни проливни и вече хладни дъждове. Тази промяна на времето може да е  рисков фактор за обостряне на редица заболявания. Най-честите са така познатата настинка или сезонният грип, както и появата или обострянето на хроничен бронхит или астма. Замърсяването на въздуха, което е особено силно на някои места при настъпване на отоплителния сезон, е от съществено значение за наличието на респираторните симптоми. 

Редица съвременни проучвания твърдят и, че стресът също така влияе директно на имунната система, като ни правят по-податливи на заболявания. 


Силният стрес от всякакво естество провокира тялото да използва целия си наличен ресурс, за да се справи с дискомфорта и напрежението. А това още повече отслабва имунната система. Така че, за да сме здрави и жизнени, освен грижа за ежедневното набавяне на необходимите ценни за организма хранителни вещества, трябва да се помъчим и да се предпазим от стресови ситуации.

Стресът наистина разболява

Берлинският кардиолог и изследовател Волфрам Полер заедно с екип учени е успял чрез опити с мишки да установи, че от определени сектори на мозъка зависи начинът, по който циркулират левкоцитите в тялото – а от това пък зависи доколко организмът е податлив на вирусни инфекции.

Полер и неговите колеги са направили тестове с мишки, част от които постоянно са били излагани на стрес. Учените видели, че определени левкоцити при мишките се оттегляли в костния мозък и – просто казано – повече не изпълнявали задълженията си. Това правело засегнатите животни особено податливи на зараза със SARS-CoV-2 или инфлуенца. Животните не само по-бързо се разболявали тежко, но и по-често умирали.

И въпреки че не одобряваме експериментите с животни, изводите от тези тестове са еднозначни – когато сме подложени на стрес, организмът ни е много по-податлив на вируси и инфекции. И тук вече се питаме – как да се защитим по-успешно от стреса и да подсилим имунната система?

Имунната система е защитата на човешкия организъм от болести. Тя разпознава вредните елементи, които попадат в тялото или с които имаме контакт, и ги неутрализира. Това е естественият начин тялото ни да се защити от вируси.

Подсилването на имунната система и намаляване на стресовите ситуации е единственият естествен начин да подготвим тялото си да се справи с потенциални заболявания, особено от сезонния вирусен тип. Ако не страдаме от имунологично смущение, няма никакви пречки да се заемем успешно с превенцията, като подсилим имунитета. 

За да е ефективна превенцията трябва да знаем, че имаме нужда от много хранителни вещества, като витамини А, С, D и Е и минерали, напр. селен и цинк, както и от мастни киселини като Омега 3, за да поддържаме силна имунната си система. Добре е да се съсредоточим  върху консумирането на полезни храни – като животински протеини, бобови растения, зърнени храни, ядки и семена, както и много пресни плодове и зеленчуци. 

Суперхраните като пчелен прашец, гъби, авокадо, водорасли могат да ни дадат допълнителна сила на имунната система. Добре познатият съвет да избягваме преработени меса, пържени храни, газираните напитки, продукти с много изкуствени подсладители или рафинирани захари, е наистина полезен - защото прекаляването с тези храни подтиска имунната система.

За съжаление обаче в периода, в който най-често се разболяваме, а именно есента и зимата, нямаме достъп до достатъчно пресни плодове и зеленчуци, за да стимулираме имунитета си пълноценно. Затова е добре да се насочим към качествени хранителни добавки за здрава имунна система.

ИМУНЕЙС на Витабиотикс е патентована комбинация от микронутриенти – витамини, минерали и антиоксиданти, разработена специално, за да поддържа в организма устойчивост на инфекции и оптимална дългосрочна имунна защита на клетъчно ниво. 

Съдържа витамините A, D, E, C, K и В комплекс заедно с естествени каротеноиди, аминокиселини и минерали, включващи мед, желязо, цинк, манган и селен. 

Основните ѝ преимущества са:
✓ Осигурява защита срещу свободните радикали, което се осъществява от пълния комплект от антиоксиданти (витамините А, С, Е и минералите селен и цинк). L- цистеинът е особено полезен при производството на глутатион. Освен това, ИМУНЕЙС подпомага функционирането на естествените антиоксидантни ензими като Superoxide Dismutase (SOD), Catalase и Glutathione Peroxidase (GShPx). Така се елиминират свободните радикали и пероксиди, което помага на имунната система да функционира правилно.

✓ Регулира някои елементи на имунния отговор. Витамин Е подобрява функционално клетъчно-свързания имунитет, без да повишава броя на CD4+ клетките. Същият витамин заедно с антиоксидантите намалява възпалителните реакции чрез намаляване на цитокиновата продукция и тъканните увреждания.

✓ Формула доказала ефективността си за подкрепа на имунната функция и укрепване на организма в клинични изследвания в публикувани престижни медицински списания!

✓ Подходящ за прием в борбата с вируси, бактерии, токсини и стрес; преди и след претърпени операции; профилактика след прекарано заболяване; хронични заболявания; за изграждане на устойчивост срещу инфекции; при имунно „избледняване“ при хора над 60 години.

Подборна информация за продуктите от серията може да прочете ТУК >>>