Има голяма вероятност заради нарастващия брой заразени с коронавирус да се въведат отново ограничения. Такива могат да бъдат например ограничаване на броя на хората, които се събират в закрити помещения, въвеждане на задължително носене на маски в градския транспорт, засилен граничен контрол.

Това каза доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър в ефира на bTV.

В момента заболеваемостта от ковид е 73 души на 100 000 души население. Очевидно е, че сме в началото на кривата, а през август очакваме пик на новото разпространение, каза доц. Пандов. 

"На седмична база увеличението е с около 62%. На този етап задължителни мерки не са предприети. Практиката в момента в много държави е да се прилагат препоръчителни мерки. Те препоръчват носенето на маски в обществения транспорт, на закрито, още не са преминали към задължителни мерки.

Преди обявяване на извънредно положение, можем да предприемем някои мерки. Например ограничаване на броя лица на закрито, носене на маски на закрито, забрана на свиждания в лечебни заведения. Не можем обаче да ограничим свободата на придвижване извън обявено извънредно положение, но може да се обяви граничен контрол", обясни той.

Натиск върху лечебните заведения в момента няма. Заболяването протича като респираторно. Мерките се адаптират според протичането на заболяването и да се налагат рестрикции, допълни доц. Пандов.