Йозлем Туреджи и Угур Шахин не са разочаровани, че не са спечелили Нобеловата награда за медицина. „Получаваме много Нобелови награди всеки ден“, казаха основателите на BioNTtech пред DW.

Във връзка с получената наскоро в Солун награда за особени заслуги към Европа Шахин, подчерта, че това е „награда, която представя европейската култура. Наградата се връчва в град, от който идва нашият приятел и партньор Алберт Бурла, председател на борда на Pfizer. Получихме наградата в момент, когато наистина можем да пътуваме отново“.

Попитана как според него ще се развива кризата с коронавируса, кога ще приключи пандемията, Йозлем Туречи казва, че е трудно да се предвиди такова нещо, доколкото всеки ден учените научават нещо ново за вируса.

„Това знание е необходимо, за да се прецени кога пандемията ще приключи. Но това, което вече може да се каже със сигурност, е, че постепенно ще се появи нормалност. Това го усещаме сега. Научаваме се как да се справяме с вируса. Много от нас вече са ваксинирани и придобиват нова степен на свобода.

Ще има нормалност, при която въз основа на имунитета на още по-големи части от населението ще можем да действаме по-свободно. Със сигурност ще се борим с вируса още няколко години. Ще има отговори на въпросите, които все още не са ясни.

С годините вирусът ще придобие статут на грипен вирус, срещу който групи от населението се ваксинират веднъж или два пъти годишно, а други не се ваксинират. Коронавирусът ще се превърне във вирусно заболяване, с което можем да се справим.“

В BioNTech вече тестват ваксини срещу варианти на вируса върху малка група доброволци, каза Угур Шахин.

„Едно проучване на южноафриканския Бета вариант на вируса е почти завършено, друго проучване на варианта Делта е в ход, основно за събиране на данни. В момента няма нужда от смяна на ваксината. Но ние искаме да покажем, че можем да произвеждаме нови ваксини срещу вирусни варианти и да ги тестваме клинично, и че те са също толкова безопасни, колкото и тези, които използваме в момента. Ако през следващите години се появи вариант, за който ще трябва да коригираме ваксината, ще можем да го направим много бързо, защото вече е установен съответният процес.“

Съпрузите, основали BioNTech, не са разочаровани от това, което хората говорят за ваксината – че е нова технология, за която нищо не се знае, не е известно какви дългосрочни последици може да има от нея.

В тази връзка Угур Шахин казва:

“Разбираме това. Но от друга страна, ваксините се понасят много, много добре. Те са едно от най-важните постижения на човечеството. Без ваксини нашето общество със сигурност нямаше да се развива така, както се развива днес. Да, нашата ваксина се основава на нова технология, но ние я разбрахме добре, защото тази технология съществува от 30 години. Нашата ваксина не се появи просто така, а се основава на бърза биомолекула, която се намира в тялото ни, във всяка клетка. Ние не въвеждаме нищо чуждо и имаме много, много добра научна база за това, защото инвестираме в това изследване повече от 30 години. Ето защо нашата ваксина можеше да бъде създадена толкова бързо.“