Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че пандемията от коронавирус се ускорява. БЛИЦ уточнява, че още преди дни от СЗО заявиха, че идва нова опасна фаза на коронавирусната пандемия.

В петък за 24 часа са регистрирани повече от 150 хиляди нови случая - най-големия брой инфекции за ден в глобален мащаб. Почти половината от заразените са в Северна и Южна Америка, като в Бразилия броят им стана над един милион.

Броят на заразените с коронавирус в Латинска Америка и Карибите надхвърли 2 милиона.

Общият брой на потвърдените инфекции в региона е 2 007 621. Половината от тези случаи са в Бразилия.

Броят на починалите сред зараза с коронавирус в Бразилия достигна 49 976, а заразените вече са 1 067 579, съобщи Министерствтото на здравеопазването.

За последното денонощие в Бразилия са починали 1022 души.

Южна Корея продължава да се бори с нарастването на броя на заразените от коронавирус, настъпило след разхлабването на мерките в средата на април.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха за 48 нови случая днес.

Така общият брой на заразените в страната достигна 12 421 души, от които 280 са починали.

Двайсет и четири от новите случаи са в района на Сеул, който е основното огнище. Някои експерти казват, че страната трябва да наложи отново строги правила за социална дистанция, но властите не са склонни да го направят от страх, че това ще навреди на и без това крехката икономика, уточнява dir.bg.

Китай съобщи днес за 26 нови случая на коронавирус.

От тях 22 са в Пекин, където продължава борбата с ново огнище, тръгнало от най-големия пазар в столицата.

Три от случаите са в околната на Пекин провинция Хубей. Един случай е регистриран в югоизточната провинция Фуцзян.

Общо 227 случая на коронавирус бяха установени в столицата от 11 юни, когато бе открито огнището. Оттогава градът предприе драстични мерки за сдържане на заразата, включително масово тестване, затваряне на училища и поставяне на цели квартали под карантина.

В Русия през последното денонощие бяха регистрирани 7729 случая на заразяване, съобщават международните медии, като се позовават на оперативния щаб за борба с разпространението на новата коронавирусна инфекция. Общият брой на заразените в Русия достигна 584 680. Броят на новорегистрираните случаи пети ден не надхвърля 8 хиляди души, отбелязват в щаба.

През последното денонощие са починали 109 души, което е най-малкият брой от 25 май. По данни на властите жертвите на коронавируса са 8111, което е 1,39 процента от общия брой на заразилите се с коронавирус в Русия.