Главният хирург на САЩ Джеръм Адамс коментира появата на новия, по-опасен щам на коронавирус във Великобритания, заради който много страни прекратиха въздушните си полети до там. 

Той даде изявление през телевизионния канал CBS.

Медикът призова хората да бъдат по-внимателни: "Вирусите мутират постоянно. Ако тази мутация е много по-заразна, трябва да бъдем по-внимателни, докато чакаме ваксините."

Адамс отбеляза, че ваксинирането в САЩ срещу коронавирус ще е по-сложно от когато и да било от гледна точка на логистиката.

При това помощник министърът на здравеопазването, адмирал Брет Джируар добави, че повод за въвеждането на нови мерки засега няма. 

На 14 декември министърът на здравеопазването на Великобритания Матю Хенкок съобщи, че в страната е открит нов щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо от предишния. 
От СЗО също коментираха новия щам във Великобритания. 

Според представители на организацията той наистина е по-заразен, но като цяло няма да промени нивото на опасност от заболяването. 

Това коментира специалният посланик на СЗО по глобалната борба с COVID-19 Дейвид Набаро. "Да, той е по-заразен, но съдейки по всичко, не е по-опасен", твърди Набаро. 

Той подчертава, че хората трябва да спазват мерките за безопасност, но не се налага промяна в начините на борбата с епидемията заради новия щам на коронавируса. 

Превод БЛИЦ