От кризисния щаб излязоха с нови данни за разпространението на пандемията от коронавирус у нас. 80-годишната пациентка с тежък инсулт и коронавирусна инфекция от "Пирогов" е починала тази сутрин.

Нарастнаха на 13 положителни случая за миналото денонощие. Общият брой на лицата, заразени с коронавирус у нас вече е 94, заяви ген. Мутафчийски.

От направените вчера 332 проби 13 са положителните. Те са в Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. Хоспитализираните пациенти са малко. Повечето от тях са с двустранни бронхопневмонии. Нямат признак на дихателна недостатъчност.

Обмисля се по-строга карантина за възрастното население, което е най-рисково за болестта. 

Освен това в Северна Македония са установени и два случая на заразени с коронавирус, които са били на почивка в Банско, добави шефът на ВМА.

По думите му вече 220 000 са регистрираните случаи в световен мащаб.

"Високата смъртност в Италия най-вероятно е свързана със застаряващото население на Европа. Възрастовата група на загиналите там си остава в горните декади. Запознат съм само с един млад пациент, но той е с левкемия", каза още той. 

"У нас също всичките трима починали са възрастни хора с придружаващи заболявания. Рано е да се прави статистика", добави ген. Мутафчийски.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!