В най-изчерпателното проучване на деца пациенти с COVID-19 до момента, Общата болница в Масачузетс (MGH) и Масовата обща болница за деца (MGHfC) предоставят критични данни, показващи, че децата играят по-голяма роля в разпространението на COVID-19 в обществото от смятаното досега.

В проучването, обхванало 192 деца и младежи на възраст до 22 години, 49 деца са дали положителен резултат за SARS-CoV-2, а допълнителни 18 деца са проявили по-късно заболяване (мултисистемен възпалителен синдром), свързано с COVID-19. 

"Не очаквах вирусното натоварване да бъде толкова високо. Мислите си за болница и за всички предпазни мерки, предприети за лечение на тежко болни възрастни, но вирусните натоварвания на тези хоспитализирани пациенти са значително по-ниски от едно "здраво дете", което се разхожда с висок вирусен товар на SARS-CoV-2", допълва директорът на Центъра за муковисцидоза на MGH.

Установено е, че заразените деца имат значително по-високи нива на новия коронавирус (вирусно натоварване) в дихателните пътища, отколкото хоспитализирани възрастни в интензивните отделения за лечение на COVID-19.

"Бях изненадан от високите нива на коронавируса, които открихме при деца от всички възрасти, особено през първите два дни от инфекцията", коментира ръководителят на изследването д-р Лаел Йонкер.

Преносимостта или рискът от заразяване са по-големи при висок вирусен товар. И дори когато децата проявяват симптоми, типични за COVID-19 - като треска, хрема и кашлица, те често се припокриват с общи детски заболявания като грип и обикновена настинка. 

"Това обърква точното диагностициране на COVID-19 - болестта, предизвикана от новия коронавирус SARS-CoV-2", казва Йонкер. 

"По време на тази COVID-19 пандемия ние проверявахме предимно субекти със симптоми, така че стигнахме до погрешното заключение, че по-голямата част от заразените хора са възрастни. Нашите резултати обаче показват, че децата не са защитени от този вирус. Не трябва да изключваме децата като потенциални разпространители на този коронавирус", допълва специалистът.

Изследователите отбелязват, че въпреки че при децата с COVID-19 не се наблюдава голяма склонност да се разболеят толкова сериозно, както при възрастните, като асимптоматични преносители на вируса или като преносители на заболяването с леки симптоми, посещавайки училище, те могат да разпространят инфекция и да пренасат вируса в домовете си.

 Това е особено притеснително за семейства в определени социално-икономически групи, които са по-силно засегнати от пандемията, както и семейства, в които живеят няколко поколения - с уязвими възрастни в едно и също домакинство. 

В проучването 51% от децата с остра инфекция с SARS-CoV-2 идват от общности с ниски доходи в сравнение с 2% от общности с високи доходи.

Друго значимо откритие от проучването на изследователите оспорват настоящата хипотеза, че тъй като децата имат по-малък брой имунни рецептори за SARS-CoV2, това ги прави по-малко вероятни да се заразят или да се разболеят сериозно. 

Данните показват, че въпреки че по-малките деца имат по-малък брой вирусни рецептори от по-големите деца или от възрастните, това не корелира с намалено вирусно натоварване. 

Според авторите това откритие предполага, че децата могат да носят висок вирусен товар, което означава, че те са по-заразни, независимо от тяхната податливост към развитие на COVID-19 инфекция.

Йонкер и Фазано смятат, че най-критичният въпрос е какви стъпки трябва да предприемат училищата, "за да запазят децата, учителите и персонала в безопасност". 

Според тях не трябвада да се разчита само на следене на телесната температура или мониторинг на симптомите, за да идентифицира SARS-CoV-2 инфекция в училищната среда.

"Това проучване предоставя така необходимите факти за политиците, за да вземат възможно най-добрите решения за училищата, детските заведения и други институции, които обслужват децата", казва Фазано. Изследователите наблягат на спазване на мерките за контрол на инфекциите, включително социално дистанциране, използване на маска за лице (когато това е възможно), висока хигиена на ръцете и комбинация от дистанционно и лично обучение. 

"Децата са възможен източник на разпространение на този вирус и това трябва да се вземе предвид при етапите на планиране за отваряне на училищата", допълва експертът.

Фазано се опасява, че прибързаното отваряне на училище без подходящо планиране може да доведе до повишаване на случаите на заразени лица с COVID-19. 

"Ако училищата отворят напълно без необходимите предпазни мерки, вероятно децата ще играят по-голяма роля в тази пандемия", заключават авторите на проучването.