Родители и учители продължават да се в неведение как ще се учи в понеделник. Решение за това трябва да вземат МОН и МЗ. Оказва се, че обещанията на новата власт, че това няма да става със заповед от днес за утре, а ще дават информация седмица по-рано не са точно така, пише Трибюн бг.

Майка на двама ученици очаква да разбере как ще случи това, за да може да организира грижите около децата си, след края на ваканцията.

„Наистина е много неприятно. Всеки ден отварям електронните дневници, за да видя дали няма съобщение от ръководствата на училищата, които посещават синовете ми.

Уви и до този момент не знам дали ще са присъствено или не, дали ще бъдат и двамата в клас или единият ще остане вкъщи“, коментира Ани Петрова.

„Говорих и с други родители, защото всяко семейство се опитва да организира графиците си. Има деца, които са при баби и дядовци в провинцията, заради ваканцията, но ако продължат онлайн родителите им могат да ги оставят там, за да има постоянно човек с тях.

Доста неприятна ситуация ще стане, ако ги вземат и се окаже, че няма да посещават училище и ще трябва да се мисли система, за да не остават сами“, обясни тя.

„Опитахме да говорим и класните ръководители, за съжаление и те все още не знаят как ще се случат нещата от понеделник. Те казаха, че чакат и ще ни уведомят веднага, щом получат инструкции“, допълни майката.

Оказва се, че и директорите на училищата също са в неведение за плановете на МОН и МЗ.

„Как ще продължи училището от 7 февруари?  В изключително динамичната обстановка трудно може да се отговори еднозначно! Директорите на училища сме на различни позиции по отношение на подхода за продължаване на обучението след 7 февруари.

В едно сме категорични - МОН и МЗ трябва да оповестят своето решение своевременно, а не в петък в 17:29 ч.“ това пише в профила си във фейсбук директорът на столичното 119-то СУ Диян Стаматов.

„За всички ни е ценно образованието! Присъственото образование! Но!  Спазването на приложения в страната план за действие и реалната обстановка, предполага: - присъствено за 1-4 клас  и - ротация за по седмица на 5-12 клас до преминаване в по-нормален здравен климат.“, допълва той.

„С оглед на необходимостта от организация на дейностите за училищата е добре оповестяване на решението да бъде в разумен срок“, призовава Стаматов.

Така родители, учители и директори остават в очакване на заповеди и инструкции от МОН и МЗ.