Повече от един милион души от над три милиона заразени вече са се възстановили от коронавируса, сочат данни на университета Джонс Хопкинс, съобщава "Труд". 

Статистиката – като всички данни за коронавирус – трябва да се чете с повишено внимание.

COVID-19 изглежда има ниска смъртност, което означава, че почти всички от тези три милиона заразени в крайна сметка ще се възстановят – въпреки че в някои случаи това може да отнеме много време.

Но точно колко ще се възстановят? Това зависи от смъртността на вируса – т.е. колко хора, които се заразят ще умрат – нещо, което все още не знаем.

Прогнози на медицинско списание The Lancet предполагат, че коронавирусът е с по-висока смъртност от грипа (0,1%) и с по-ниска от SARS (9,5%). Ако анализираме случаите на круизните кораби – където няма „външни инфекции” или нетествани хора – смъртността изглежда е около 1%, пише списанието.

Но тъй като ситуацията с тестването е толкова различна в отделните страни (и никоя страна няма 100% тестване на населението като пасажерите на круизните кораби), можем да видим само съотношението на смъртните случаи и потвърдените инфекции.

Когато се тестват само хора с по-силно проявени симптоми, честотата на смъртност е по-висока от 1%.

В действителност е вероятно много хора да хванат вируса, без да бъдат официално регистрирани – което означава, че смъртността е по-ниска, отколкото може да показват официалните данни.