Все повече и повече доказателства излизат, според които хората с COVID-19 страдат от когнитивни ефекти, като мозъчна мъгла и умора.

Изследователите откриват защо. Вирусът SARS-CoV-2, подобно на много вируси преди него, оказва негативно влияние върху мозъка.

В проучване, публикувано на 16-ти декември в научното списание Nature Neuroscience, изследователи установяват, че специфичен протеин, често наричан „червените ръце“ на вируса, може да премине през кръвно-мозъчната бариера.

Въпросният протеин, наричан още S1 протеин, диктува в кои клетки може да влезе вируса. Обикновено вирусът прави същото като протеина, каза кореспондиращият авторът Уилям Банкс.

Той е професор по медицина в Университета на Вашингтонския медицински факултет, лекар и изследовател в системата за здравеопазване по въпросите за ветераните. Банкс споделя още, че свързващите протеини като S1 обичайно причиняват щети, тъй като се отделят от вируса и са източник на възпаления.

„S1 протеин вероятно кара мозъка да отделя цитокини и причинява възпалителни процеси,“ заявява той.

В научните среди, интензивното възпаление, причинено от инфекцията Covid-19, се нарича цитокинова буря. Когато имунната система усети вируса и неговите протеини, реагира много интензивно в опита си да го елиминира.

Заразеният човек страда от мозъчна мъгла, умора и други когнитивни проблеми.

Лабораторията на Банкс работи върху изследвания на кръвно–мозъчната бариера при болестта на Алцхаймер, затлъстяване, диабет, и ХИВ.

Но през април той и екипът му преустановяват своята дейност, за да започнат експериментите си върху S1 протеин.

Проучването може да обясни много от усложненията на Covid-19.

"Знаем, че когато имате инфекция от коронавируса, резултатът е проблеми с дишането.

Това е, защото има инфекция в белия дроб, но допълнително обяснение е, че вирусът навлиза в дихателните центрове на мозъка и причинява проблеми и там," каза Банкс.

Що се отнася до хората, които подценяват вируса, Банкс имат съобщение:
"Не искате да се забърквате с този вирус!", заявява той.

„Много от ефектите, които вирусът Covid-19 има, могат да бъдат засилени или удължени във времето, или дори причинени от попадането на вируса в мозъка. Тези ефекти могат да продължат много дълго време.“