Южна Корея обяви, че е постигнала целта си да ваксинира 70 процента от 52-милионното си население и това дава възможност от идния месец да започне връщане към обичайния начин на живот, предаде Ройтерс.

Целта, поставена месец преди в края на февруари да започне имунизационната кампания, бе постигната днес в 14:00 ч., когато ваксинираните са вече около 36 милиона души, съобщи Корейският център за контрол и превенция на болестите.

Отначало целта беше посрещната със скептицизъм заради проблемите на правителството с осигуряването на ваксини заради недостига им навсякъде по света и забавянето на доставките. Но въпреки трудното начало Южна Корея бързо навакса, благодарение най-вече на увеличените доставки и сравнително високата обществена възприемчивост, дори накрая изпревари САЩ и други страни, които бяха започнали да имунизират по-рано.

Миналата седмица здравният министър Гуон Док-чол заяви, че от 1 ноември правителството ще постави началото на постепенно връщане към нормалността, тоест с половин месец по-рано от първоначалните планове.

"Заради разпространението на силно заразния вариант Делта е невъзможно бъде сложен край на пандемията чрез постигане на колективен имунитет", заяви Корейският център за контрол и превенция на болестите. "Но постигането на целта за висок брой ваксинирани има важно значение за намаляване на тежките случаи и смъртността и е важна предпоставка за преминаване към постепенно възстановяване на обичайното ни ежедневие."

Южна Корея като цяло успешно се справяше с овладяването на пандемията, без да стига до пълни затваряния, каквито се наблюдаваха в други части света. Това стана благодарение на засилено тестване и проследяване на контактните на заразените.

Но от лятото тя започна да изпитва трудности с четвъртата си вълна на КОВИД-19 и миналия месец броят на отчитаните на денонощие новозаразени за пръв път премина прага от 3000, макар че този на тежките и смъртните случаи остана малък.

За последното денонощие Корейският център за контрол и превенция на болестите регистрира 1508 нови инфекции.