За първи път на седмична база броят на излекуваните надвишава броят на новоконстатираните случаи. Това констатира на база на резултатите от последната седмица секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, по време на традиционния сутрешен брифинг в понеделник сутрин. 

"Разпределението по възрастови групи на потвърдените случаи е следното – най засегнати са хората на възраст 50-59 години, след това са 60-69 години, както и 40-49 години. До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи е 66%, а над 60 години – 44%", заяви Димов.

"Общата смъртност в страната от 9 май до 26 май е съизмерима с тази от предходната година. Наблюдава се дори 3% намаляване на смъртността през този период от тази година, в сравнение със същия през 2019 година", добави той.

Обнадеждаващи данни за пандемията от коронавирус у нас БЛИЦ TV

"Въпреки тези оптимистични данни за страната, това все още не е устойчива тенденция. Надяваме се, да се превърне в такава чрез продължаване на мерките - физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекция", заяви още Димов.

"България към настоящия момент е със смъртност на 1 млн. население - 18,5%. Гърция е с 15,9 и Албания 10,82 смъртни случаи на 1 млн. население", заяви Димов. 

"Искам да припомня и някои факти, които считам, че са необходими към този момент.

България не веднъж се е справяла със сериозни предизвикателства. Народът е доказал, че е мъдър и има воля.

Ние можем да се справим с непредвидени и сериозни трудности", каза Димов, поздравявайки българите за 24 май. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!