Европейската комисия ще предложи на ЕС да затвори полетите до съюза от Африка във връзка с идентифицирането на нов опасен щам на COVID-19 там. Това съобщи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от РИА.

„Европейската комисия ще предложи, в тясна координация със страните от Съюза, да се активира спешното спиране на полетите от южноафрикански регион във връзка с появата на опасен вариант B.1.1.529 там, предизвикващ безпокойство“, написа тя на Twitter.  

Съобщението идва на фона на решението на Германия и Италия да спрат полетите от Южна Африка, за да спрат разпространението на новооткрития вариант. "Нашите учени изучават новия вариант B.1.1.529. Междувременно ще предприемем възможно най-голяма предпазливост“, се казва в изявлението на здравния министър на Италия Роберто Сперанца.

По-рано беше съобщено, че учени от Обединеното кралство предупредиха за появата в Ботсвана на щам на коронавирус, който съдържа 32 мутации.

Много от мутациите показват неговата висока трансмисивност и резистентност към ваксини, щамът има повече промени в шиповия протеин от всички други варианти на COVID-19. Южноафриканският национален институт по инфекциозни болести по-късно също потвърди, че новият щам е бил открит в Южна Африка, с 22 случая досега.  

Забраната за полети обхваща Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд.

Според Financial Times Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща в петък, за да обсъди щама, открит в Южна Африка.