Министерство на здравеопазването изтъкна причините хората с хипертония да се ваксинират като част от кампанията за засилване на интереса към ваксините против COVID-19. 

Съобщението се позовава на становище на проф. Арман Постаджиян, който е председател на Българската лига по хипертония, бивш председател на Дружество на кардиолозите в България. Към момента той е началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“, София и заместник-декан на Медицински университет - София.

Според д-р Постаджиян настоящият етап на разпространение на инфекцията, с липса на изразен пик, е изключително подходящ за поставяне на COVID-19 ваксина, като най-голяма абсолютна полза биха имали най-уязвимите групи пациенти. По отношение на артериалната хипертония това са тези със съпътстващи рискови фактори, придружаващи заболявания и напреднала възраст.

Според представените доводи от МЗ хипертониците биха могли да бъдат рискова група, когато става въпрос за по-тежко протичане на инфекцията. 

Добрите новини са, че няма данни самата хипертония да предразполага към развитие на ковид инфекция. Наблюдаваната връзка е по-скоро резултат на естествено отчитаното повишение на артериалното налягане с напредване на възрастта. 

Артериалната хипертония обаче и особено констелацията, при която към нея се добавят и допълнителни рискови фактори като наднормено телесно тегло, висок холестерол и захарен диабет, предразполагат към по-тежко протичане и по-висока честота на фатален изход при тежките форми на инфекцията. 

Това е свързано с генерализираното засягане на микроциркулацията и по-изразената цитокинова буря в хода на заболяването, посочват експертите.

Специалистите обясняват важността от ваксиниране при хората с изразено високо кръвно налягане със засягането на прицелни органи като сърце, мозък, бъбрек, от една страна, и от друга - честото съчетание с множество други кардио-метаболитни рискови фактори. 

Двата фактора обуславят необходимостта от адекватна защита при тази лесно „ранима“ популация пациенти. В настоящия етап ваксинирането срещу COVID-19 представлява единственият наличен начин за предпазване от тежко протичане на инфекцията, хоспитализация и смъртен изход. 

Посоченото се отчита в проведените до настоящия момент проучвания и проследяване на широка група от хора с повишено артериално налягане в ежедневната практика.