Няма да има забавяне на лечението на болните. Не са забранени онкологичните операции, операциите по спешност. Това заяви пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, системата не е реформирана. Всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи. Сега обаче моментът не е за реформи и за предприемане на резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока.

В момента основната ни цел трябва да бъде системата да работи като едно цяло”, подчерта той.  

„Имаме достатъчно болнични легла. България е една от държавите в ЕС, в която има недостиг на лекари и медицински сестри”, добави министърът.

„Ще направим всичко възможно системата да работи по начина, по който трябва да работи”, категоричен бе той.

„От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите”, уточни министърът.

Министър Ангелов уточни, че когато заболеваемостта достигне 600 на 100 000 души на 14-дневна база, ще се премине към следващата стъпка като организация на здравната система.

„В областите в страната ще създадем лечебни заведения само за пациенти с ковид и за такива без ковид. Болниците се избират от областните щабове, може не навсякъде това да е възможно.

До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ще ги облечем в заповеди. И едва тогава ще преминем към трансформацията”, уточни министърът.

„Наблюдаваме какви са числата. Имаме ясен план за действие и го следваме стъпка по стъпка. На национално ниво няма никакъв недостиг на медикаменти. Нямаме проблем с антикоагулантното лечение”, заяви министър Ангелов.

Що се отнася до това лекарства да се продават и в хранителните магазини, здравният министър заяви, че е резервиран относно тази идея.

"Това понякога може да е опасно за живота и здравето. Безразборната употреба на парацетамол в големи дози е рискова.
Хората купуват по интернет, четат и се лекуват във фейсбук с разпространени рецепти.

Това малко ми напомня за кампанията във фейсбук за ниски самолетни билети, които се предлагаха от Александър от Париж. Накрая се оказа, че това е Спас от Кочериново. Хората да слушат съветите на експертите”, призова той.

„С министъра на образованието обсъждахме ясно и точно дали да се въведат маски в училищата.Това предложение е рационално и аз го подкрепям”, посочи здравният министър.

Що се отнася до пълното затваряне на държавата, проф. Ангелов заяви, че това е изключително тежка мярка. „ В момента някои искат това да се случи. В страните, в които е въведен, не наблюдаваме намаление на ръста на заболелите.

Не ми се струва, че нещата се изпускат от контрол. Подготвихме се достатъчно. Считам, че България се справя”, каза още той.