Подготвени сме за нова ковид вълна. Положихме усилия през първите 10 дни, основното насочихме усилията си цялото министерство, цялата здравна система да бъде подготвена. Това каза в ефира на БНТ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Да имаме подготвени интензивни легла във всички лечебни заведения, пациентите да не бъдат връщани, ако се наложи.

Отпускат се днес безплатни антигенни тестове и връщаме навсякъде възможността за ваксинация, тъй като беше ограничена.

Ние призоваваме за ваксинация, но до този момент беше ограничена възможността на хората да се ваксинират, те можеха да се ваксинират само при общопрактикуващите лекари.

Това е абсурдно, искаме ваксини, но ние сме от най-ниските проценти в Европа по ваксинация, а всъщност ние даваме възможност на всички да се ваксинират.

В 17 области на страната имаме дори мобилни групи, които са били по населени места днес, и ще бъдат утре и вдругиден по заявка на кметовете.

Те ще тестват населението и всички желаещи могат да бъдат ваксинирани на място, допълни д-р Меджидиев.

Много пъти съм заявявал, че имаме много добри лекари, които по нищо не отстъпват на своите колеги от Европа и света, но проблемите са в администрирането и най-вече в липсата на кадри – от това страда най-много здравеопазването ни, каз още здравният министър.

По отношение на диспропорциите във възнагражденията на лекарите и администрацията в различните лечебни заведения, министър Меджидиев призна, че това е болезнен въпрос от доста години, поради което е поискал да му бъде предоставена сводка за разликата във възнагражденията между администрацията и медицинския персонал в болниците у нас. 

Проблемът с остойностяването е поставян многократно, но досега не е имало воля да влезе като наредба, за да се промени нещо, посочи той и уточни, че не е против повишаването на доходите, но все пак "трябва да се съобразим със състоянието на различните лечебни заведения".

Относно призива на омбудсмана Диана Ковачева да бъдат възстановени COVID добавките за медиците на първа линия, служебният здравен министър поясни, че това няма как да се случи при липсата на законодателен орган.  

Без законодателен орган в момента това не може да се случи. Но мислим за механизми, с които да компенсираме тези хора. Вече съм провел разговор с шефа на Здравната каса и със съсловните организации, за да търсим решение.

Пак ще повторя, че онези пари се даваха, защото страната се намираше в извънредната ситуация, която вече приключи, обясни Меджидиев.

По думите му най-важното при следваща евентуална COVID вълна е здравната система да бъде подготвена и по възможност повече хора да се ваксинират.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук