Поне 3400 случая на заразени с коронавируса Ковид-19 са установени досега в ЕС. Това съобщи директорът на дирекция „Обществено здраве“ към Еврокомисията Джон Райън пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Директорът на Европейския център за контрол и превенция на болестите Андреа Амон призна обаче, че те са доста повече, информира БНР.

Райън заяви, че има драстично увеличение само в рамките на 20 дни: „Министрите на здравеопазването се събраха за първи път на 13-ти февруари, за да обсъдят разпространението на вируса, както и да координират подготовката и отговора.

На този етап имаше 44 случая в ЕС и Обединеното кралство. 3 седмици по-късно, случаите вече са 3400 в ЕС, Великобритания, Монако, Сан Марино и Швейцария“.

Най-много случаи в общността са в Италия - 2500, уточни Джон Райън. В  глобален мащаб вирусът е разпространен в 70 страни, като засега най-засегнати са Китай, Южна Корея и Иран. 

По повод оценката на риска, директорът припомни:„Според последната оценка на риска на Европейския център за контрол и превенция на болестите, рискът от разпространение в ЕС бе променен от умерен на висок, като се базираме на вероятността от пренос и влиянието на болестта.

Макар положението категорично да не е едно и също в различните страни, като цяло ЕС остава във фаза „сдържане“ и усилията ни все още са насочени към овладяване на разпространението“.

Като мерки, които биха могли да бъдат предприети, Райън посочи преценката на условията за провеждане на обществени прояви, за затварянето на училища, осигуряване на защитни средства в най-засегнатите места, както и набирането на допълнителен персонал като пенсионирани здравни работници и студенти по медицина.

Случаите по света надхвърлят 95 хиляди, а починалите са над 3 300 - това пък съобщи директорът на Европейския център за контрол и превенция на болестите Андреа Амон.

През последната седмица виждаме повече случаи извън Китай, отколкото от там, подчерта тя. В Европа починалите да 112 души, уточни Амон.

За Италия тя каза: „На 21-ви февруари Италия съобщи само за 4 случая и в рамките на 2 седмици те надхвърлиха 3 хиляди. Това показва потенциала на разпространение на този вирус“.

През последните две седмици броят на заболелите е нараснал също така във Франция, Германия и Испания. Има и разлика между страните членки - от такива, в които още няма установен такъв вирус до държави с широко разпространение на заразата, подчерта Амон.

Тя заяви, че центърът наблюдава много внимателно развоя на ситуацията, прави оценка на риска всяка седмица и предупреди: „Рискът от сериозно разпространение на коронавируса, подобно на това в Италия, за следващата седмица променяме от умерен към висок. Това означава, че сме склонни да видим подобен процес и в други страни членки“.

В тази оценка на риска сме описали и няколко сценария, към които сме добавили и мерките, които смятаме, че трябва да се предприемат в отговор, уточни Амон. Те варират от степен 0 за страните, в които няма случаи на коронавирус и при които просто трябва подготвителен план, до 4 с широко разпространение, при които здравните системи са претоварени.

Според Амон няколко страни са на 1-ви етап и повечето са на път да преминат към 2-ри.

Тя обаче призна, че случаите в ЕС вероятно са много повече от официално обявените, тъй като не всички заразени с вируса са потърсили лекарска помощ до този момент.

Утре ще се проведе поредното извънредно заседание на здравните министри на ЕС, които отново ще обсъдят разпространението на коронавируса и координацията между държавите за мерките срещу болестта.