Симптомите при дискова херния не се появяват изведнъж, тъй като тя се образува и развива доста дълго време. Заболяването се диагностицира често при вече изразени болки в онази част на гърба, където прешленният диск е излязъл извън физиологичните си предели. В редица случаи дисковата херния се съпровожда с интензивни болки, възникващи при прищипване на гръбначномозъчен нерв или гръбначномозъчна артерия. Освен консервативните лечебни методи, добър ефект дава лечението на дискова херния с народни средства.

Лечебната гимнастика заема важно място в терапията на дискова херния, тъй като гръбнакът се разтяга, мускулите на гърба укрепват и се подобрява кръвообращението. Ако прилагате правилно подбрани упражнения и ги изпълнявате системно, рецидив на друго място практически се изключва. Имайте предвид, че хирургично отстраняване на дискова херния се провежда много рядко, само при 10-12% от случаите и само ако консервативната терапия се окаже неефективна. Което означава, че 9 от 10 пациенти, обърнали се за помощ, подобряват състоянието си след два месеца терапия.

Лечението на дискова херния в домашни условия е възможно с помощта на средства за външно и вътрешно прилагане – компреси, разтривки, мехлеми, настойки и отвари.

Рецепти, които ще ви помогнат в лечението на дисковата херния, четете в zdrave.to