Ако подозирате, че сте се заразили с новия коронавирус, не трябва да приемате ибупрофен, без да са сте консултирали с лекар.


Този съвет даде днес Световната здравна организация (СЗО), насочвайки вниманието към извършващо се в момента изследване за възможен негативен ефект от медикамента, пише "Стандарт".

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви на пресконференция в Женева, че предишни изследвания не са установили връзка на противовъзпалителното лекарство с увеличени нива на смъртност, но добави, че в момента експерти извършват изследване.

"При самолечение препоръчваме парацетамол, а не ибупрофен", отбеляза той.

Изявлението му идва след като френски здравни специалисти предупредиха срещу употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства срещу болестта Ковид-19. Въпросната група медикаменти включва ибупрофен, аспирин и други лекарствени средства.

В същото време СЗО настоя европейските страни да вземат по-дръзки мерки срещу новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Всяка страна без изключение трябва да вземе по-решителни мерки, за да се преустанови или забави заплахата, свързана с коронавируса", заяви на пресконференция в Копенхаген Ханс Клуге, който отговаря за Европа в СЗО.

Той отбеляза, че отговорите трябва да са приспособени към реалността във всяка държава. "Всяка страна трябва да прецени състоянието, в което се намира, и местния контекст, включително разпространението на вируса, мерките срещу него, социалната приемливост, и да пристъпи към най-подходящите интервенции", поясни той.

Миналата седмица се създаде прецедент като се тиражираше невярна информация, че профилът на френския министър на здравеопазването Оливие Веран е "бил хакнат" и от негово име е написано предупреждение, че лекарствата, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства като например ибупрофен и кортизон, могат да влошат състоянието на болните с коронавирус.

Оказва се, че всъщност профилът на френския министър изобщо не е бил хакван и съобщението му е напълно реално и е тиражирано от най-авторитетните западни медии.

Веран е пуснал предупреждението си, както в профила си във Фейсбук, така и в Туитър.