Американски лекари с помощта на водещи специалисти по хранене са установили, че кетогенна диета е идеален начин да отслабнете бързо и да поддържате здравето на организма, пише Business Insider. 

Освен това, кетогенна диета е признат за един от най-ефективните начини за борба със старостта - тя помага за укрепване на здравето на костите и запазва мозъка в състояние на "повишена" готовност за посрещане на предизвикателствата.

Основните правила на диета - това са пълно отхвърляне на храненето три пъти на ден и готвене със зехтин, намалена консумация на продукти, съдържащи големи количества протеини, и употребата на храни, съдържащи мазнини. Също така в списъка на препоръките е включено и намаляването на консумацията на храни, съдържащи въглехидрати. 

Изследователите са установили, че кетогенна диета помага на човек да изгради свой собствен режим на хранене, подобрява работата на всички вътрешни органи, отговорни както за храносмилането, така и за сърдечносъдовата дейност, както и понижава вероятността от развитие на тежки мозъчни заболявания, като болестта на Алцхаймер или деменция.

Но само полезна ли е кетогенната диета или крие и премълчавани опасности за здравето? Отговор на тези и други въпроси дава лекарят диетолог Елена Мотова в zdrave.to