Козметиката е част от нашето ежедневие. На ден се мажем с поне един продукт, да не говорим за някои жени, които не излизат навън без няколко пласта грим. Използването на козметика всеки ден крие своите странични ефекти, които с времето неминуемо се отразяват на нашето здраве. Ето кои са най-често срещаните:

Главоболие

Химикали като диазолидинил карбамид и хидантоин, които имат свойството да освобождават формалдехид, са често срещана съставка в много козметични продукти. Използват се като антимикробен консервант. Тези съставки в козметиката причиняват главоболие, дразнят лигавиците и очите. Ако често се гримираме и имаме главоболие, това означава, че трябва да прегледаме козметичния си несесер.
Проблеми с косата

Продуктите за коса, като гелове, серуми, шампоани, кондиционери и спрейове съдържат няколко вредни химикала, които правят косата ни по-хубава и във формата, която желаем, но я увреждат в по- дългосрочен план. Широкото използване на химически базираните продукти за коса може да доведе до пърхот, зачервяване на кожата на главата, изтъняване на косата и дори загуба на коса. По-честата употреба на боя за коса също може да доведе до обезцветяване на косата.

И това е интересно: Какви устни харесват мъжете - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Акне

Най-честата нежелана реакция на грима, която повечето жени приемат за нещо нормално. Кожата на лицето трябва да диша и расте. Когато сложим малко повече грим, порите й се запушват и това създава основа за развитието на акне. Някои видове грим добавят допълнително мазнини в кожните клетки, което също стимулира образуването на черни точки, които ако не се почистват редовно, могат да доведат до акне. Затова е важно преди лягане хубаво да почистваме лицето си с подйодящ за кожата продукт.

Кожни алергии

Химикали, известни като парабени, които включващи етил-парабен, бутил-парабен и изопропил-парабен се използват като консерванти за предотвратяване на бактериален растеж в козметиката. Те причинят различни алергични реакции като раздразнение и петна по кожата. Друг често срещан алерген в козметиката е салицилатът, който предизвиква  болезнени обриви най-вече при хората с по-чувствителна кожа. В много случаи алергичната реакция не е очевидна, докато симптомите не станат тежки. В тази връзка е хубаво да си купуваме козметика без парабени, както и да проверяваме срока на годност на продуктите. 
 
Инфекция на очите

Лек грим за очи се използва много от жени, които не слагат много тежък грим. Но той също може да раздразни очите, а и ожата около тях е много тънка и чувствителна. Химикалите от сенките например могат да проникнат в очите през ъглите и да ги инфектират. Прекалено много молив или спирала са най-честите дразнители на очите. Те могат да спрат растежа на миглите и да ги превърнат в гнездо от бактерии. Стари и прекалено използвани четки от козметиката също могат да предизвикат инфекции, ако не се поддържат с времето. 

Състаряване на кожата

Когато използваме козметика за кожа за по-дълъг период от време, химикалите в нея са склонни да увредят трайно кожата ни. По нея ще се появят признаци на стареене, най-вече бръчки. За да подобрим здравината на кожата ни, може да приемаме повече плодове и зеленчуци, чийто витамини и минерални подсилват клетките.

Източник: Puls.bg.