Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание. То заслужава да бъде включвано в менюто по-често заради невероятните си ползи за здравето, пише "Аз жената".
И това е много интересно - топ храни против косопад и чупливи нокти! Четете още интересни новини и полезни съвети на най-полезния здравен сайт Zdrave.to 

Ето кои са те:

Регулира кръвното налягане

Цвеклото има свойството да понижава кръвното налягане. То е богато на азотен оксид. Това съединение релаксира и разширява кръвоносните съдове, намалявайки налягането по стените им.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Червеното цвекло има цялостен положителен ефект върху здравето и функциите на сърдечносъдовата система. Редовната консумация на цвекло понижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Подобрява издръжливостта

Много спортисти се доверяват на качествата на червеното цвекло. Изследванията показват, че хранителните вещества в него борят умората и повишават енергийните запаси на тялото. Пигментите, които оцветяват урината при консумация на цвекло са веществата, които отговарят и за повишаване на издръжливостта и силите на организма.