Най-известната руска билкарка Елена Зайцева съветва в Zdrave.to: За да не боледувате – пийте тези три билки
Елена Зайцева е най-известната билкарка в Русия. Тя познава повече от 1100 вида билки и тяхното използване за лечение на различни заболявания. Започва да се занимава с билки от 8-годишна. През своите 89 години е обиколила много части на страната, включително и Алтай, Далечния Изток, за да събира и подготвя различните билки. По покана на църкви и манастири обикаля с беседи за билколечението. Изнася публични лекции за билките в Москва и други градове, включително и пред висококвалифицирани медицински екипи, научни и медицински лечебни заведения. Има син, който е епископ.
Всички плевели лекуват!
Винаги съм казвала: “Ако не искате да боледувате - изкопайте си от градината само три корена - репей, троскот и глухарче. От тези корени си направете лечебна билкова смес и я пийте. Аз самата събирам 25 корена, но не всички хора могат да го правят, затова са ви достатъчни и тези трите.
Троскот
Троскотът е упорит плевел, който Господ ни дава буквално под краката ни да го използваме за лечение. Няма градина, в която да не расте. Няма заболяване, което да не лекува, започвайки с очите и свършвайки с онкологията. С него се лекуват всички диви животни, котки и кучета. За човека е безценен с това, че възстановява нарушената обмяна на веществата. Настойката и отварата от този корен се използват при отоци с различен произход, цистит, не задържане на урина, камъни в бъбреците и жлъчния мехур, заболявания на белите дробове, бъбреците, хроничен бронхит, чревни заболявания, диабет, хипертония. Корените на троскота се използват и като болкоуспокояващо, при подагра, ревматизъм, лумбаго, артрит. Сокът и отварата от свежото растение може да се приемат през цялото лято - отлично средство при частична загуба на зрение. Лекува и болка ниско в гърба, дисфункция на яйчниците при жените, туберкулоза, ексудативна диатеза, ожулвания. Няма противопоказания за използването му. От корените на троскота ние смилахме брашно и правехме хляб. Той е много по-полезен и вкусен от пшеничния хляб. От него можете да си правите каши, кафе...
Глухарче
Глухарчето също е плевел. В началото на пролетта събирайте листата на глухарчето, накиснете ги два часа в солена вода, за да се извлече горчивината им, и си правете салата. От листата му ние варим супа, а корените ги печем. Корените на глухарчето лекуват злокачествена анемия, рак на стомаха и черния дроб, възпаление на лимфните възли, диатеза, артроза, артрит, деформираща остеохондроза, всички стави. През есента, ако видите глухарче, което не е цъфнало и не е отдало всичките си сила на цвета, изкопайте го.
Глухарчето цъфти през месец април-май и сега е моментът да си направим хубава разходка сред природата и да си наберем от тези слънчеви и пълни с полезни вещества цветове. За да си направите мед, са ви необходими: 400 г цветове, без дръжките (4-5 шепи), на 1 л течност - 1 кг захар, 1 лимон, 1/2 ч. л. лимонтузу.
Набраните цветове се заливат с около 1.5- 1.8 литра студена вода. Прибавя се 1 лимон, нарязан на дребно и сместа се поставя на котлона. Вари се 10-15 минути. Оставя се да престои 12 часа и след това се прецежда през марля, като цветовете хубаво се изстискват. Течността се измерва. На 1 литър отвара се добавя 1 кг захар. Съдът се слага на котлона и в началото се вари на силен огън, като впоследствие се намаля. Медът се пробва с капка, капната върху чиния. Ако капката не се разлива, значи медът е готов. Не се подвеждайте, като виждате, че консистенцията е по-рядка. След изстиването медът ще се сгъсти.
Минута, преди да се свали медът от котлона, се поставя лимонтузу.
Медът се разсипва горещ, в затоплени бурканчета и се обръща с капачката надолу.
Коя е третата билка-плевел, прочула се като "Академик", и как да ги използваме четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to
Последвайте ни
1 Коментара: