Известно е, че не е добре да се консумират зеленчуци с много нитрати. Оказва се, че като всяка монета и това има две страни. Изследване установи, че все пак известна доза може дори да се отрази благоприятно на здравето, пише Труд бг.

Нитрати по-често съдържат зелените листни зеленчуци, спанака, магданоза, руколата, цвеклото и др. Учени намериха връзка между ежедневната консумация на подобни зеленчуци, по-ниското кръвно налягане и намаления риск от сърдечни заболявания. 

Тази истина за доматите и краставиците на пазара у нас ще ви разтърси из основи

Проучването анализира хранителните навици и здравословното състояние на десетки хиляди души за над двадесет години. При изследванията си австралийските учени от университета „Едит Коуън” установиха, че зеленчуците с високо съдържание на нитрати дават конкретни ползи за сърдечно-съдовата система.

Резултатите показват, че с консумацията всеки ден по една чаша сурови или половин чаша сготвени зеленчуци, богати на нитрати, хората могат значително да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, съобщава един от учените д-р Катрин Бондоно.

Тя допълва, че най-много се намалява риска за поява на заболяване на периферните артерии – 26%.

Това сърдечно заболяване се характеризира със стесняване на кръвоносните съдове на краката. Освен това се установява по-малък риск от инфаркти, инсулти и сърдечна недостатъчност. Проучването е публикувано в European Journal of Epidemiology.

Изследователите са анализирали данни за период от 23 години на над 50 000 жители на Дания. Прави впечатление, че колкото по-висок е приемът на нитрати, толкова по-голям е спадът на кръвното налягане.

Средното количество нитрати за една чаша е около 60 милиграма. Групата с най-голям прием е консумирала средно 141 милиграма нитрати на ден. Това се равнява на 2–2,5 чаши листни зеленчуци дневно.

Учените са взели предвид възможността за влияние и на други фактори, като този, че обичайно хората, които се хранят с повече зеленчуци, водят по-здравословен начин на живот. Те често спортуват, не пушат и имат нормално тегло.

Предупреждават, че не е нужно да се взимат добавки с нитрати, защото това не увеличава ползите. Една чаша сурови зеленчуци е достатъчна – под формата на салата или смути.

Важно е да се знае, че прекомерното количество нитрати в организма може да доведе до метхемоглобинемия, което е състояние, при което червените кръвни клетки имат намалена способност да пренасят кислород. Макар рядко да се стига до това, добре е да се помни, че всяко нещо в прекалено количество може да навреди.