Баневи са една от стоте наблюдавани от Политбюро на ЦК на БКП фамилии.
Знатната милионерска фамилия Баневи си има сериозни ядове, както “ШОУ” отдавна прогнозира. Освен всичко друго,тези дни името на Николай Банев беше замесено с това на Мургина, а слуховете за общите им далавери не спират. В Казанлък пък са бесни, че олигархът ги остави без парно, а феновете на “Берое” в Стара Загора се канят да му счупят краката, ако се мерне в града им.
Всичко това даде повод да потърсим достоверна информация за житието на милионера Банев от бивши комсомолски кадри, с които навремето е работил.


.....................................
Николай Банев започва трудовата си дейност като стругар в Завода за металорежещи машини в Харманли. Тук всъщност се запознава и с първата си съпруга Боряна.

Мама Мария Банева рипва против този брак,

защото момичето не е от сой, но сватбата така или иначе става факт.
Именно в харманлийския завод бъдещият милионер прави първата си крачка към върховете – с много тичане и връзки от страна на родителката му след 1977 година Банев става щатен комсомолски секретар. Оттам-насетне е лесно – инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Попитахме някои от бившите му колеги с какво са го запомнили. Май че това момче дрънкаше на китара, казаха, нищо особено, безличен…
Тук е мястото да кажем, че Баневи са една от стоте наблюдавани от Политбюро на ЦК на БКП фамилии. През 1958 година е изготвен секретен списък на сто фамилии, чийто наследници трябва да се стимулират по всички възможни начини, за да растат нагоре и да останат верни на партията.

Сред тях са Станишеви, Пръмови, Корцанови, Баневи и т.н.

Всъщност таткото Йордан Банев е най-младият официално признат за активен борец против фашизма и капитализма в региона заради яташката му дейност, започнала от 14-годишна възраст. Иначе човекът е бил разузнавач в тайните служби и доста време се е подвизавал в Гърция със секретна задача. Доколкото е известно, там е бил разкрит и е бит и изтезаван на специални за целта уреди.

В България се върнал с травма на главата, с психически проблеми и дълги години е лекуван.

Но хасковлии и до днес го уважават като добър и честен човек.
Има и още един не много известен, но любопитен факт около знатната фамилия. “ШОУ” научи, че сестрата на Йордан Банев - Янка Банева (също активен борец против фашизма и капитализма), е майка на… Люба Кулезич, което ще рече, че авторката на жълти и културни статии е първа братовчедка на милионера Николай Банев. Майката на скандалната телевизионерка и антикомунистка е работила като секретар в общинския комитет на партията в Хасково, омъжена е за сръбския емигрант комунист д-р Михайло Кулезич.
Запознати със семейните дела на фамилията твърдят, че Люба и Николай не се тачели много и никога не са ги виждали заедно, но каква е причината – никой не знае.

......................................
МИЛИОНЕРСКАТА ФАМИЛИЯ ПРЕЦАКАЛА
ДЖО КОКЪР С ПАРИТЕ ЗА СВАТБАТА!


И до днес хората помнят Мария Банева като културтрегерката на Хасково, която приюти под крилото си и подкрепя години наред бъдещите и настоящи творци от Града на тополите. Но в творческата й биография има и едно черно петно – преждевременната смърт на поета и преводача Иван Николов, член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, който умира само на 54 през 1991-а година. Публична тайна е, че в основата на тази смърт са спретнатите срещу поета интриги, които го отнасят преждевременно в гроба. В дъното на тази мръсна история се оказва Мария Банева, говори се и до днес сред местните. Последната записка, намерена на бюрото на поета, след смъртта му, гласи: “Мария Банева – лъжата”. И нейният телефонен номер. Според мълвата Иван Николов научил от тогавашния кмет на Хасково Георги Жеков за подготвяните срещу него доноси и клевети, които излизат от културния отдел на общината, и е имал намерение да търси отговора от Банева, но смъртта го изпреварва.
Това не изненадва никого, защото мадам Банева и до днес има навика да послъгва, особено онези, които събират куража да й поискат 50 или 100 лева спонсорство за някоя книга от самиздат. Обещанията й са щедри, с красиви жестове, но след това никога вече не вдига телефона си на тези, на които е обещала да помогне. Така мадам Банева премята и народната певица Пенка Павлова, на която отраз обещава да помогне за издаването на диск с народни песни, а после никога не отговаря на повикванията.
А какво да кажем за преметнатия Джо Кокър, който пя на последната сватба на милионера, и не му е изплатена цялата договорена сума…

.................................
ЗАРАДИ ИЗНЕВЕРИТЕ НА БАНЕВ ПЪРВАТА МУ СЪПРУГА СЕ РАЗБОЛЯВА ОТ АНОРЕКСИЯ, ВТОРАТА – ОТ РАК!


Като комсомолски организатор младият Банев продължава да се образова като филолог в Пловдивския университет. И тук се запознава с романтичната поетеса Дочка Банева, с която започва сериозна връзка. Това хвърля в потрес съпругата му Боряна, която стига дотам, че се разболява от анорексия. Трябват й дълги години, докато преодолее предателството на Николай, който вече е женен за Дочка, но накрая се съвзема и стъпва на краката си (самата Дочка Банева пък се разболя и си отиде от рак, когато научила, че голямата й любов й изневерява със своята служителка Евгения (понастоящем негова съпруга №3).

....................................
МОЗЪКЪТ НА АКБ “ФОРЕСТ” УМИРА МИСТЕРИОЗНО


Демократичните промени са новото начало за младия Банев. Създава се АКБ “Форест” като една от първите охранителни фирми в Хасково. Учредители са Николай Банев, Росен Араклиев - син на командира на партизанския отряд “Асен Златаров”, Иван Араклиев и полковник Костадинов, който е мозъкът на сдружението.
Малко по-късно, когато фирмата вече има други цели и задачи, полк. Костадинов загива при мистериозни обстоятелства. Араклиев духва за Италия, където и до днес работи като охранител на частна вила. Дали е случайна смъртта на полковника или не, никой не може да каже, но приятели на Араклиев твърдят, че той панически е напуснал България, за да не го последва същата съдба.
От този миг насетне започва възходът на милионера Банев…

Константин НАЙДЕНОВ