Витамините са от съществено значение не само за децата, но и за възрастните хора. Например нуждата от витамин С и други антиоксиданти в напреднала възраст е дори по-висока, отколкото при младите.
Днес ще ви представим гледната точка по този въпрос на д-р Виолета Колева, специалист по апитерапия.<br /> <br /> Наблюдавайки бодро крачещите възрастни чужденци, неволно изпитвам чувство на обида за нашите по-възрастни съграждани. Нима нашите пенсионери не може да изглеждат така добре? <br /> <br /> Или всичко е в прословутия западен висок стандарт на живот? Да, икономиката, разбира се, е важно нещо. Но само това ли е? Така например според здравните застрахователни компании в САЩ и Великобритания повече от 60% от населението на тези страни постоянно приемат някакви витаминни препарати. Масово изследване, проведено от Института по хранене, показва, че броят на българите, които повече или по-малко редовно приемат витамини, не превишава 3-5%. А витамините за хората в преклонна възраст са истинският източник на здраве и младост. Тези вещества могат значително да забавят процеса на стареене, да нормализират обмяната на веществата, да подобрят самочувствието, физическата и психическата издръжливост, да укрепят здравето.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Опасен дефицит</b></u></span><br /> <br /> За съжаление при много от възрастните хора се наблюдава значителна хиповитаминоза. Причината е не само в бедното и небалансирано хранене, но и в естественото износване на ензимните системи на организма, поради което се влошава усвояването на минералните компоненти от храната. Недостигът на витамини може да се появи и от заболяване (най-вече на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците), а също и от приема на лекарства, (особено антибиотици), диети, хирургични интервенции и, разбира се, стрес и лоша екология.<br /> <br /> Продължителният и дълбок дефицит на витамини може да доведе до тежки заболявания и дори до смърт - това са резултатите от проучвания, направени от американски учени. За щастие недостигът на витамини (почти пълната липса на витамини в хранителните продукти) се среща изключително рядко. <br /> <br /> Като много по-масово явление лекарите признават скритите форми на дефицит на витамини или така наречените хиповитаминози. При тези състояния човек получава минимално количество витамини, които са достатъчни, за да предотвратят развитието на сериозен витаминен дефицит, но не са достатъчни за осъществяване на всички жизнени процеси. Известно е, че липсата на витамини влошава протичането на всяко заболяване и пречи за успешното възстановяване.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Каротинът е за очите, а витамин D е за стомаха<br /> </b></u></span><br /> С възрастта обикновено се влошава работата на стомашно-чревния тракт (например появява се атрофичен гастрит). Поради тази причина по-възрастните хора често страдат от дефицит на витамини В2, В6, В12, РР. Такава хиповитаминоза, от своя страна, води до спад в активността на многото ензимни системи на организма и развитието на метаболитни нарушения. Недостигът на витамини В, РР и особено на фолиева киселина при пациенти в напреднала и старческа възраст допринася за развитието на анемия. Липсата на витамин В2 (рибофлавин) води до влошаване на зрението, проблеми с нервната система, храносмилането, хроничен колит, гастрит, обща слабост, различни кожни заболявания, разстройства на нервната система, депресия, устойчивост срещу болести. Макар че необходимостта от този витамин в напреднала възраст е много по-ниска от тази при младите хора, усвояването му намалява с възрастта, така че е необходимо да се увеличи препоръчваната доза. Природни източници на витамин В2 са: кисело мляко, извара, сирене, фъстъци, месо, какао. Усвояването на витамин В12 (цианкобаламин) също значително намалява с възрастта. Освен това пенсионерите консумират по-малко храни, богати на това вещество (например говеждо и телешко месо, черен дроб). Това води до факта, че дефицит на цианкобаламин се наблюдава при по-голяма част от възрастните хора, дори и в развитите държави.<br /> &nbsp;<br /> Основните източници на B12 са: млечните продукти, суровият яйчен жълтък, соята, маята, зелените растения (ряпа, моркови, репички), салата, зелен лук, говеждо, телешко, свинско месо, черен дроб или пастет от черен дроб, пшеница, зеле, спанак, морски дарове. За да се усвои витамин В12 от организма, черният дроб или пастетът трябва да се консумират не с хляб, а със зеленчуци. За усвояването му помага образуващата се в стомаха солна киселина, така че допълнително към храната трябва да се добави кисело грозде, плодове, ябълково вино - тези продукти поддържат желаното ниво на киселинност.<br /> <br /> <b><i>ВНИМАНИЕ!<br /> Що се отнася до такъв антиоксидант като витамин А, липсата му води до много опасни последици: замъглено зрение, влошаване на гастрита, язвата на дванадесетопръстника, потискане на имунната система. Витамин А (ретинол) се съдържа в телешкото месо, черния дроб, рибната мазнина, яйцата, хайвера, морковте, тиквата, спанака, зеления грах.</i></b><br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Внимавайте и с минералите!<br /> </b></u></span><br /> Необходимостта от минерали намалява с възрастта. Освен това известно е, че в организма на възрастните хора се натрупват минерали, особено калциеви соли. Излишната сол се отлага по стените на кръвоносните съдове, ставите, хрущялите и другите тъкани. Поради това възрастните хора трябва да се отнасят внимателно към приемането на минерали, по-добре е преди това да се консултират с лекар. Но има редица макро-и микроелементи, които се налага все още да се попълват. Това важи за такива минерали като калций, желязо, магнезий, селен и йод.<br /> <br /> За профилактика на йодния дефицит, който се отразява зле не само на работата на щитовидната жлеза, но също така и върху състоянието на целия организъм, се налага да се включат в менюто храни, богати на този микроелемент (например морски риби), както и употребата на лекарствени вещества, съдържащи йод.<br /> <br /> Не безобиден е и недостигът на желязо. Неговата липса нарушава снабдяването на клетките и тъканите с кислород. Анемията, причинена от недостиг на желязо, е доста често срещан проблем при възрастните хора. Ако в храната преобладават зърнените култури, липсва месото, рибата и плодовете, може да има недостиг на желязо. От особено значение в минералната обмяна на възрастните хора е калцият. Дефицитът му повишава риска и тежестта от постменопаузната остеопороза при жените и старческата остеопороза при мъжете. Например смъртността сред жените над 50 години от тези последствия на остеопорозата, като фрактури на бедрената шийка, в последно време надминава дори онкологичните заболявания.<br /> <br /> Друг важен минерал в напреднала възраст е магнезият. Той оказва антиспазматично и съдоразширяващо действие, стимулира чревната перисталтика и повишава отделянето на жлъчка. Oстановена е ролята на магнезия при понижаване на холестерола в кръвта. При недостиг на този минерал в организма се повишава съдържанието на калций в стените на кръвоносните съдове. Основните източници на магнезий са зърнените храни и бобовите култури. Необходимата дневна доза от магнезий е 400-500 мг.<br /> <br /> Но дори и перфектната диета не е в състояние напълно да покрие физиологичните нужди на възрастните хора от витамини и минерали. Единственото правилно решение е редовният прием на мултивитамини или витаминно-минерални комплекси, както и включване в менюто на обогатени специализирани продукти. Смята се за целесъобразно тези комплексни препарати да се приемат през цялата година, независимо от сезона. Например можете да проведете профилактика с витамини в продължение на един месец, а след това да направите 10-15 дни почивка. И разбира се, в тъмното време на годината (от октомври до април) приемът на витамини не трябва да се спира.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><i>Полезно за всички!<br /> </i></u></span><br /> <span style="color: #800000"><u><b>Как да се храним правилно</b></u></span><br /> <br /> Проблемът с хиповитаминозата в напреднала възраст възниква не само защото възрастните хора се нуждаят от по-малко храна, отколкото по-младите, вследствие на което получават и по-малко полезни вещества. Много по-важно е, че дневното меню на пенсионерите често се състои от малоценна по стойност от физиологична гледна точка рафинирана храна, която освен празни калории не съдържа нищо друго. Сред тези продукти са: хлябът, тестените и сладкарските изделия, захарта, консервите, пържените храни, алкохолът и т.н. Освен това храната на пенсионерите често е еднотипна и обикновено се ограничава до тесния стандартен набор от няколко блюда, много от които, въпреки високата си калоричност, са бедни на витамини и минерали.