Проф. Христо Мермерски: Здравето и младостта са в... чинията ни!
Проф. Христо Мермерски се занимава с въпросите на храненето и стареенето от 50 години. Той изучава над 30 предмета по тези проблеми, събрал е над 17 000 рецепти и томове литература, които са свързани пряко със стареенето. Автор е на много книги, свързани с живота и здравето на хората.
За укрепване на имунитета и профилактика на много заболявания проф. Мермерски препоръчва да се изяждат не по-малко от 10 кг лук годишно. Лукът е особено полезен по време на епидемии, а също и напролет, когато организмът е отслабен след дългата зима.
- Проф. Мермерски, какво да направим, за да забавим процеса на стареенето?
- Моят шестгодишен внук Максим често ми казва: “Дядко, аз искам ти никога да не умираш”. Той не знае, че не само аз, но и хората от цялото земно кълбо също не искат да умират. Всеки се надява да живее на този свят колкото е възможно повече. Основният въпрос, който вълнува хората, е дали не може да се забави стареенето и то така, че човек да запази младежката си сила и бодрост до 100 и повече години. От едно изследване на Световната здравна организация, приключило миналата година, се вижда, че над 70 на сто от населението в света умира преждевременно след престъпен начин на хранене.
- Посъветвайте тогава нашите читатели как да се хранят!
- Като седнем на масата за обяд или за вечеря, трябва да знаем дали храната, която ще консумираме, е полезна или вредна за здравето ни.
Време е да спрем да гледаме на стомаха си като на циганска торба, в която може да се хвърля всичко, каквото намерим на масата.
Едно такова престъпно хранене ще ни докара опасни заболявания като: подагра, диабет, гастрит, язва, рак, инфаркт, инсулт, атеросклероза и т.н. Всъщност това е и причината за бързото остаряване на организма и за преждевременната смърт на много хора по света. Ако започнем да се храним здравословно, ние ще осигурим на организма си жизненоважните белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, биоактивни вещества, антиоксиданти...
- Ще кажете ли нещо по-подробно за причините, които ускоряват стареенето?
- Те са свързани с така наречените свободни радикали. Това са химични съединения, които се натрупват в организма от вредната храна, от лекарствата, от замърсения въздух, от химичните съединения, от тютюнопушенето и т.н. Тези свободни радикали разрушават клетките, а по-късно изваждат от строя и цели органи и системи от човешкия организъм, поради което в него се натрупват канцерогени, които по-късно прерастват в рак.
- Ще посочите ли примери?
- Малко хора например знаят, че млякото съдържа 8-те незаменими аминокиселини, витамини, минерални соли. Ако само една от тях липсва в организма, той забавя развитието си. Много хора не знаят, че медът съдържа 22 от 24-те микроелементи, жизненоважни за нормалната работа на всички системи в организма. Прополисът е единственият естествен продукт на пчелата, който има антивирусно, антимикробно, антибактериално и антигъбично действие. Дъвченето му предотвратява развитието на пародонтоза, кървенето на венците, афтите на устната кухина, заболяванията на гърлото и т.н. Много малко са и хората, които знаят, че най-лесният начин за изчистване на вредния холестерола в организма е консумирането на бобови храни. Освен това те предотвратяват развитието на рак на стомаха и на дебелото черво. Поради високото си съдържание на целулоза тези храни предотвратяват и запека.
- Много се говори за чесъна като уникално лечебно средство. В какво се състои неговата уникалност?
- Ще ви кажа какъв експеримент е направил руският учен Борис Токин. Той счукал в една чаша две глави чесън, а в другата поставил 80 болестотворни микроби и батерии. Похлупил ги с капак и само след 60 минути, без тези чаши да се смесват, от бактериите нямало и следа. Унищожаването се дължи на фитонцидите - летливите химически съединения. По-късно този експеримент бил продължен, като чашата с бактериите била поставяна последователна под бор, ела, орех, дъб и т.н. Установено било, че всичките тези растения отделят летливи химически съединения - (фитонциди), които унищожават микробите и бактериите. Следователно не само чистият въздух в планината е причина за доброто здраве и дълголетие.
- Ще кажете ли нещо и за антиоксидантите?
- Антиоксиданти са витамините и преди всичко витамините А, С и Е. Плодовете и зеленчуците съдържат тези оксиданти: витамини, минерални соли, биоактивни вещества. Те са тези, които унищожават свободните радикали и поддържат организма в отлична кондиция, забавят стареенето.
Установено е, че хора, които консумират много плодове и зеленчуци, рядко страдат от ракови заболявания
Затова Световната здравна организация препоръчва всеки ден да се консумират не по-малко от 400 грама плодове и зеленчуци, а специалистите от Асоциацията за борба с рака препоръчват по 800 грама. Освен чесънът, уникални здравословни храни са още: лукът, празът, морковите, лимоните, ябълките, прасковите, доматите и още 200 вида, които природата така щедро ни е дарила, а ние не знаем как да ги използваме. Ако разчупим един орех например, не може да не ни направи впечатление, че неговата форма по нищо не се различава от тази на човешкия мозък. И това никак не е случайно, тъй като няма друг продукт или лекарство, които да са толкова лечебни за възстановяване на клетките на мозъка и за подобряването на паметта.
- Кажете поне една уникална за здравето рецепта за нашите читатели!
- Взема се една кофичка кисело мляко, една голяма лъжица мед, една средно голяма лъжица пектин, 30-40 грама смлени орехи, 40 капки прополис и една чаена лъжичка канела. Всичко това се смесва и с него се закусва. Ако постоянствате, вярвайте ми, старостта ще се забави.
Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА
Последвайте ни
18 Коментара: