ВЕЧНИЯТ СПОР
Оказва се, че основните разлики между мъжете и жените се намират в мозъка, а не там, където бихте си помислили. До такъв извод стигнаха неотдавна учените.

МЪЖКИЯТ И ЖЕНСКИЯТ МОЗЪК СА МНОГО РАЗЛИЧНИ
В началото на май на голяма международна конференция президентът на престижния Харвардски университет Лоурънс Самърс каза: “Жените не могат да постигнат значителни успехи в естествените науки и в математиката не поради социално неравенство, а заради съществените генетични различия от мъжете.” Разсърдените дами учени приели тези думи буквално: “Нас ни смятат за глупави!” И демонстративно напуснали залата. А цялото женско научно общество надигнало такъв вой, че на Самърс му се налагало да се извинява много пъти.
Всъщност ученият не е искал да обиди никого. Просто намерил най-неуместния начин да оповести резултатите от последните изследвания, които свидетелстват, че мъжкият и женският мозък са много различни.

ХЛАДНИЯТ МЪЖКИ УМ Е СКЛОНЕН КЪМ ЛОШОТИИ
В един от опитите при изследванията доброволци от двата пола “вървели” по улиците на създаден компютърен град. За да се доберат до определено място, мъжете загубили средно две минути и 22 секунди, а жените - 3 минути и 16 секунди.
Откъде идва това изоставане при жените? Както предполагат учените, работата дори не е в това, че женските нервни клетки по-бавно обменят импулсите. Това се компенсира от по-високата скорост на кръвта в съдовете на мозъка. Просто жените мислят “от друго място” - основните челни части на мозъка. А те отговарят не толкова за логиката, колкото за интуицията и за емоциите. Мъжете пък, решавайки всяка задача, включват цялата своя “мозъчна” аналитичност и подсигуряват зоните, обработващи зрителната информация.
Ето една от причините, показваща защо мъжете смятат жените за глупави, а жените смятат мъжете за свине. Интуицията често подвежда. Това го показва и опитът. Емоциите много пъти довеждат до неочаквани неща, дори до глупости, докато хладният мъжки аналитичен ум в реалния живот е източник на добре и старателно обмислени постъпки, дори на доста лоши постъпки.

ТОЙ НЕ Я РАЗБИРА
Женският и мъжкият мозък се различават и по състав. При силния пол има 6 пъти повече сиво вещество. Затова пък при нежния пол е десет пъти повече бялото вещество. Но именно сивите нервни клетки отговарят за интелекта. Те формират “аналитичните центрове”. А белите клетки са израстъци на невроните, своеобразни съединителни жици. Те само разпределят задачите между отделните зони на мозъка.
Това, че мъжете, за разлика от жените, мислят повече със сивите “умни” клетки, бе нагледно демонстрирано от професора по психология Ричард Хаер от Калифорнийския университет с помощта на компютърен томограф. На снимките ясно се вижда при кого какво се включва в процеса на мислене. Но дори сивите клетки не позволяват на мъжете докрай да разберат така наречената “женска логика”. Неразбирането само укрепва увереността на мъжете и на жените в справедливостта на “обидните” оценки един за друг. Но слабият пол често ги преувеличава. Пак с помощта на томографа станало ясно и следното: при жените по-развити са тези области от мозъка, които отговарят за страха и за гнева. С други думи - за истерията. Вярно, че и мъжете могат да реагират несдържано. Дори грубо и просташки. Тях природата е надарила с по-големи зони, които приемат и обработват сигналите от органите на чувствата, заради което мъжете така често се оплакват и казват, че жените “им задушават мозъка”.
В никакъв случай жените не трябва да се бият по главата. Те трудно го понасят. Мъжете - може, дори и с нещо по-тежко. Те имат доста повече вътрешномозъчна течност, която неутрализира ударите. Мозъкът на жените притежава свойството “да записва на кората”. Затова те никога не забравят обидите.

И ХОРМОНИТЕ СА ТОЛКОВА РАЗЛИЧНИ
Мозъка го “задушават” и половите хормони. А те също са различни. Благодарение на своите хормони жените силно са развили така наречените бадемовидни ядра, разположени до слепоочията и отговарящи за анализа на емоционално украсената информация. Това определя различния начин, по който мъжете и жените възприемат и запомнят филми, особено сълзливите мелодрами. От излишъка на окситоцин и серотонин - хормоните на общуването - жените стават по-разговорливи. Те например средно водят 20-минутен телефонен разговор, а мъжете - само 6-минутен.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Учените подчертават, че човешката еволюция е създала два различни типа мозък, два различни начина на мислене, два различни маниера на поведение, които не се конкурират, а се допълват като две половинки.

ДОКАЗАНО
МЪЖЕТЕ СА ПО-БЛИЗО ДО МАЙМУНАТА, ОТКОЛКОТО ДО СЛАБИЯ ПОЛ
След разшифровка на генетичния код на човека станало ясно, че мъжът и самецът маймуна си “приличат” 98,4 на сто. Жените не са толкова “обвързани”. На всичкото отгоре генетичната разлика между жените и мъжете съставлява 5 на сто. Излиза, че мъжете биха се разбирали по-добре с шимпанзетата, отколкото с жените.

ФАКТ
Изследване, в което взели участие повече от 100 хиляди германци, показало, че коефициентът на интелигентност при мъжете е средно 119, а при жените - 113. При това на мъжете принадлежат и най-високите, и най-ниските показатели.