За всички, които искат домът им да се изпълни с аромат на топъл козунак, но пък не си се представят да месят и особено капризното козуначено тесто, за което трябва истинска прецизност и сериозен опит, е рецептата за празничен хляб без месене.
&nbsp;Продукти (за три малки козунака):<br /> <br /> 1кг брашно <br /> 4 яйца<br /> 200 г гъсто кисело мляко<br /> 200 мл прясно мляко<br /> 125 гр разтопено масло <br /> 300 захар <br /> щипка сол<br /> ч.л. сода<br /> 1 кубче прясна мая<br /> Лимонова кора<br /> Ванилия<br /> Стафиди<br /> Филиран бадем<br /> Локум <br /> Плънка по избор<br /> <br /> Маята се разтваря в малко топло мляко. Към тях се добавят содата и малко брашно, докато се получи рядка каша. Оставя се около един час, за да втаса.<br /> <br /> Яйцата и захарта се разбиват добре с миксер. Прибавят се прясното и киселото мляко, маслото, ванилията, лимоновата кора и също се разбиват с миксера. Към тази смес се добавя втасалата мая.<br /> <br /> Постепенно се прибавя брашното, като се бърка с дървена лъжица до получаване на еднородна смес. Тестото трябва да остане меко и лепкаво (не се отделя от стените на съда).<br /> <br /> Съдът с тестото се завива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за минимум 6 часа.<br /> <br /> Тестото се премесва, колкото да се оформи топка и се прибавят добавките по избор стафиди, бадеми, локум и т.н. <br /> <br /> С лепкавото тесто най-лесно се работи с ръце намазнени с масло или олио. Тестото се разделя и оформя на козунаци. Може направите и руло с плънка от течен шоколад, например.<br /> <br /> Оформените сладки хлябове се поставят в намазнени съдове за печене. Оставят се на топло за около час и половина или докато удвоят обема си.<br /> Когато са готови се намазват се с жълтък, разбит с малко олио. Поръсват се със захар, филиран бадем и се пекат около един час на 100 градуса (на програма с вентилатор) или 125 градуса - без вентилатор. След това още ? час на 150 градуса (докато се зачерви).