Неприятната новина за българските щанги очаквано се потвърди. Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли обжалването на Българската федерация по вдигане на тежести за решението на Международната федерация за отстраняване на българския национален отбор от участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро заради нарушение на антидопинговите правила. Това се заявява в прессъобщение на КАС.

Българската федерация по вдигане на тежести подаде жалбата в КАС на 8 декември заедно с молба за отмяна на наказанието. По този начин остава в сила забраната за участие на българския национален отбор по вдигане на тежести на Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016.

На 9 ноември миналата година Българската федерация по вдигане на тежести по решение на Международната федерация по вдигане на тежести бе отстранена от участие в олимпийските игри (в това число и младежките) през 2016 година заради нарушение на антидопинговите правила, направени от 11 български щангисти.

Националният отбор на България бе дисквалифициран в пълен състав през март 2015 година, след като допингпробите на 11 щангисти от отбора дадоха положителен резултат. Анаболният стероид станозол бе открит в щангистите при извънредна допинг-проба в началото на март в София по време на подготовката на отбора за европейското първенство в Грузия.