След като редица български национали по вдигане на тежести разкриха множество скандални факти от кухнята на родната федерация пред БЛИЦ, сега ние се натъкнахме на още нещо любопитно. Регистрация на множество клубове в един и същ ден, както и конфликт на интереси.

Кратка справка в националния регистър показва, че на дата 13 януари 2015 година са регистрирани цели пет клуба, всичките по вдигане на тежести. Още по интересно е, че това събитие се повтаря през четири години. Предишният бум на регистрация на клубове по вдигане на тежести е бил на 13 юни 2011 година. Тогава са регистрирани седем клуба.

Какви може да са причините за това?

Направихме множество опити да разговаряме и да зададем разяснителни въпроси в различните дирекции в Спортното министерство. Оттам обаче всеки прехвърляше топката (или по-скоро щангата) на другия и никой не даде конкретна яснота. Накрая спряха да си вдигат телефоните.

Създаването на клубове може да бъде с цел повече гласове при избор на президент на федерацията. Обществена тайна е, че в повечето спортове се регистрират клубове-фантоми, които не извършват състезателна дейност, но имат глас при избор на ръководство на федерацията. Наши източници твърдят, че голяма част от тези регистрирани клубове не извършват дейност. Дали наистина е така, ние към този момент не можем да твърдим, докато не го докажем, но ще бъде любопитно да се види какви състезатели има в част от клубовете и в какви надпревари са участвали.

„Не сме ги  виждали по състезания, не познаваме нито един техен спортист. Няма как да съществуват, никой не ги е срещал никъде другаде, освен в регистъра”, споделят родни щангисти за част от спортните клубове.

Конфликт на интереси?
Два от регистрираните точно преди година клубове правят най-голямо впечатление – „Спортен клуб по вдигане на тежести – Средец”. Който е собственост на.. Неделчо Колев, който пък е президент на родната федерация. „Спортен клуб по вдигане на тежести – Родопи”, който пък е с председател Борислав Гидиков. Въпросният е генерален секретар на родната федерация.

Тук има явен конфликт на интереси по две причини:
-    Гласове при избор на президент
Клубовете на Колев и Гидиков могат да гласуват за своите председатели при избор на нов президент и ръководство на федерацията.

-    Разпределяне на финансови средства.
Всяка година Министерството на младежта и спорта финансира федерацията с определена сума, която бива разпределяна от самата федерация към клубовете. Неделчо Колев и Борислав Гидиков едва ли биха имали проблем да пренасочат част от сумата към собствените си клубове.

Уточняваме, че тези клубове са регистрирани преди избухването на допинг скандала, който може да доведе до отнемане на лиценза на федерацията. Клубовете са регистрирани и преди от Министерството на спорта да спрат финансирането на федерацията. Както е известно, след световното първенство в Хюстън и след разкритията на част от националите пред БЛИЦ, спортният министър Красен Кралев спря отпускането на средства за родните щанги.

Дали има конфликт на интереси, пренасочване на средства и създаване на клубове-фантоми, ние не можем да отговорим на сто процента. Всичко е в ръцете на Министерството на спорта...

Вписани в Националния регистър клубове на двете дати:
Регистрирани на 13 януари 2015 година
„Спортен клуб по вдигане на тежести Средец” – Председател: Неделчо Колев (президент на федерацията)
„Спортен клуб по вдигане на тежести Родопи” – Председател: Борислав Гидиков (генерален секретар на федерацията)
„Спортен клуб по вдигане на тежести Атлетико Благоевград” - Председател: Иво Димитров Христов
„Спортен клуб по вдигане на тежести Олимпия (Елин Пелин) - Председател: Никола Геров
 „Спортен клуб по вдигане на тежести "Першерон" - София Чолакова Гандова

Регистрирани на 13 юни 2011 година
„Спортен клуб по вдигане на тежести – Шумен 2011” – Председател: Иван Иванов (треньор на националния отбор)
„Спортен клуб по вдигане на тежести "Титан" - Председател: Никола Апостолов Георгиев
„Спортен клуб по вдигане на тежести "Левски - Енев" – Председател: Енчо Енев
„Спортен клуб по вдигане на тежести и културизъм „Преслав” - Председател: Павел Димитров Павлов
„Спортен клуб по вдигане на тежести „Кодиак” - Председател: Николай Иванов Гелушев
„Спортен клуб по вдигане на тежести "Юнак" - Председател: Иван Любомиров Пенов
„Спортен клуб „Боди Спорт – Груп” – Председател: Мишо Колев
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ