ЦСКА победи с минималното 1:0 Свиленград в последната си контрола от зимната подготовка. Проверката се игра пред 2000 зрители на стадион "Колодрума" в граничния град. По настояване на треньора на "армейците" Йоан Андоне първото полувреме бе 60 минути, а втората част обичайните 45.

Единственото попадение в контролата реализира Дормушали Саидходжа. Любопитното бе, че ЦСКА отново стигна до минималния успех с 1:0, както бе и в 1/16-финала за Купата на България, игран в края на ноември миналата година.

"Армейците" логично стигнаха до победата днес, след като демонстрираха по-добра игра през целия мач. Победата можеше да бъде и с по-изразителен резултат, но късметът бе на страната на Свиленград. Още от самото начало на мача ЦСКА потърси отбелязването на гол. В 3-ата минута Панку подаде към Мишел Платини, който отправи майсторски удар от границата на наказателното поле, но вратарят Иванов с мъка спаси. Минута по-късно Платини върна жеста към Панку, но ударът на румънеца премина встрани от вратата. Флорентин Петре нацели напречната греда след удар с глава в 8-ата минута.

Последваха редица изстрели от дистанция на Борис Галчев, Спас Делев и влезлият още в 30-ата минута Николай Манчев, но нито един от тях не попадна в целта. В 38-ата Спас Делев се контузи и напусна принудително терена, а мястото му зае Иван Стоянов, който веднага раздвижи играта. До края на първата част "армейците" атакуваха, но така и не успяха да отбележат попадение. Домакините от Свиленград играха доста затворено през първото полувреме и не затрудниха нито веднъж Здравко Чавдаров.

През втората част Йоан Андоне пусна изцяло нов състав. Седем минути след началото на полувремето Дормушали Саидходжа бе изведен зад защитата на Свиленград и откри резултата - 0:1. Йордан Минев имаше много добра възможност да увеличи преднината на "червените", след като бе изведен от Маркиньос очи в очи с вратаря на Свиленград. Минев обаче стреля точно в тялото на стража и пропусна да реализира. Отново Маркиньос бе замесен в поредната опасност пред противниковата врата. В 91-ата минута той нахлу фронтално в наказателното поле, но се забави и топката му бе избита. Тя попадна в краката на Костадин Стоянов, който я изстреля по земята, но тя премина близо покрай дясната греда. Съдията Георги Кабаков спести и дузпа, след като Руи Мигел бе задържан в наказателното поле на домакините в 95-ата минута. Отлично двойно между Руи Мигел и Маркиньос можеше да доведе нещата до 2:0 в 104-ата, но ударът от движение на бразилеца бе избит от вратаря. Домакините така и не съумяха да създадат голово положение пред вратата на ЦСКА и "армейците" стигнаха до крайното 1:0.

Това бе деветата победа на селекцията на Йоан Андоне от зимната подготовка, в която ЦСКА изигра 11 контроли, претърпявайки само едно поражение - 0:1 от руския Волга (Новгород). Головата разлика на "армейците" е 36:3.

Утре "червените" се завръщат в София и се съсредоточават изцяло върху подготовката си за домакинството на Локомотив (Пловдив) от 16-ия кръг на "А" група. Двубоят е на 27 февруари от 16:45 часа на "Армията". /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

СВИЛЕНГРАД - ЦСКА 0:1
0:1 Дормушали Саидходжа (67)

СВИЛЕНГРАД: 1.Иванов, 25.Стефанов, 13.Везалов, 5.Генов, 21.Минков, 19.Андонов, 8.Христов, 16.Дяков, 18.Цанков, 99.Попов, 14.Младенов

ЦСКА (първо полувреме): 1.Здравко Чавдаров, 2.Павел Виданов, 29.Игор Митрески, 19.Апостол Попов, 31.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев (30-20.Николай Манчев), 17.Флорентин Петре, 77.Спас Делев (38-73.Иван Стоянов), 23.Даниел Панку, 22.Мишел Платини

ЦСКА (второ полувреме): 12.Иван Караджов, 52.Йордан Минев, 32.Викторс Мороз, 15.Иван Иванов, 4.Костадин Стоянов, 14.Светослав Петров, 21.Коста Янев, 99.Дормушали Саидходжа, 73.Иван Стоянов, 28.Маркиньос, 10.Руи Мигел

Свиленград, "Колодрума" - 2000 зрители
Съдия: Георги Кабаков

КОНТРОЛИТЕ НА ЦСКА ТАЗИ ЗИМА
22 януари, ЦСКА - Сливнишки герой 6:0
22 януари, ЦСКА - Миньор (Бобов дол) 9:0
24 януари, ЦСКА - Академик 7:2
24 януари, ЦСКА - Рилски спортист 4:0
30 януари, ЦСКА - Политехника (Яш, Рум) 3:0

2 февруари, ЦСКА - Волга (Новгород, Рус) 0:1
4 февруари, ЦСКА - Аустрия (Кернтен) 2:0
6 февруари, ЦСКА - Спартак (Москва) 0:0
9 февруари, ЦСКА - Том (Томск), в Анталия 1:0
12 февруари, ЦСКА - Слован (Братислава) 3:0
19 февруари, Свиленград - ЦСКА 0:1

ОБЩО: 11 мача, 9 победи, 1 равенство, 1 загуба, г.р. 36:3