Президентът на Славия Венцеслав Стефанов оплюва за пореден път част от съдиите в България. Според него реферите обслужват интересите на два-три-четири клуба, което води до сътресения във футбола ни.

“Сигурно съм станал по-критичен към играчите на Славия, но във футбола е така, не вкараш ли ще ти вкарат. Изпуснахме си положенията, докато Литекс вкара техните и стигна до крайната цел. Поздравявам момчетата от Ловеч, тъй като се бориха много мъжки за трите точки. Единствената ми забележка е, че съдията Николай Йорданов направи реверанс към президента на Ловеч. Това доказва една моя теза, че в Ловеч трябва да има смъртен случай, за да се отсъди дузпа срещу домакините.

Съдиите трябва да разберат, че са хора с обслужваща роля, а не главни действащи лица. Колкото по-малко бъдат критикуват и дават поводи да се говори за тях, толкова по-добре. В последните мачове и кръгове виждаме във всеки мач поводи за скандали от страна на почти всички клубове. Това, че не си мълча, може би се отразява и на моите футболисти. Явно на съдиите не съм им симпатичен, но така ме е родила майка ми - да казвам истината, такава каквато я виждам, независимо какъв ще е техният отговор. В българското съдийство има тенденция, част от тях съзнателно обслужват интересите на някои от клубовете. Това води до сътресение във футбола ни. Няма ли коректност и равнопоставеност, нещата рано или късно ще избият нанякъде.

И по времето на Иван Славков, и по времето на Боби Михайлов, едни и същи хора оперират със съдиите. Няма какво да се заблуждаваме. Едни футболисти в едни клубове могат да си позволяват да играят безобразно грубо без да са наказвани, позволяват си да дърпат съдия за ръкава без да му се показва картон. А на други всяко едно влизане се декорира с червен картон. Когато финикийските знаци ти станат самоцел, става лошо. Един-двама поизчистихме, но те се пръкват, идват други. Празните места се заемат от следващите, като на наркопазара. Има определени съдии, които работят за два-три или четири клуба. Това, че има президенти в Изпълкома, нищо не означава. Не мога да преценя кой е по-рязан, Сливен на Данчо Лечков или ние.

Николай Гигов много се перчи, но и на него вчера му падна капата два пъти. Има два-три клуба, срещу които не се свири. Някои съдии започнаха да надигат глави и срещу ЦСКА. Докато не се изреже всичко що е гнило, няма да стане. Натопи ли си човката във финикийските знаци, няма да стане", каза Венци Стефанов, който бе гост на актуално студио "Дерби".

Относно евентуалното наказание на нападателя Гара Дембеле, босът на Славия заяви: “Тук става въпрос за морала на хората от съдийската комисия. Ако те са коректни, би трябвало да го накажат. Треньорът на Славия Емил Велев е изгонен и ще бъде наказан за 1 двубой, за това, че е протестирал и е влязъл с 1-2 метра навътре на терена. Дали обаче Дембеле ще бъде наказан и дали всичко е описано в докладите, е съвсем друг въпрос. Очаквам дерби срещу Левски, надявам се да се получи такова. Единственият опитен съдия, който може да изкара дербито е Антон Генов, ако иска да свири справедливо. Казвам го с голямо ако и голяма въпросителна", допълни президентът на "белите".

“Защо на Славия - ЦСКА нямаше напрежение, Антон Генов си изкара мача. Има неща, които са очевидни и очевадни и преливат чашата на търпение. Защо не казвам, когато загубихме от Калиакра и Сливен или след равния с Пирин. Но вчера те боли, когато ти ограбват труда, а ти му даваш 1000 лева. Всеки един мач струва на отбор 4-5 хиляди лева за съдии, но те идват в къщата ти и те ограбват. Омръзна ми да им даваме торби с пари и вместо да береш плода от своя труд, да дойде и да те ограби един господин, както и да се казва той.
Предишният шеф на съдиите не трябваше въобще да бъде назначаван. Той и сега е бил в съдийската стая на мача на Локо (София) с Черно море. Димо Момиров е най-сериозният лобист на варненския тим сред съдиите. Днес плача аз от съдиите, утре друг, вчера беше Гигов. И какво става? Ставаш шампион, отиваш в Европа и... Прибираш се и гледаш като посрано дете майка си и чакаш следващия славен мач”, завърши Венци Стефанов./БЛИЦ