Шампионът Литекс победи с 2:0 Славия в мач от 12-ия кръг на "А" група. За "оранжевите" това е пети пореден успех в първенството, след който селекцията на Любо Пенев събра 28 точки и дръпна с 3 пред Левски, който загуби вчера домакинството си с 1:2 на Локомотив (Пловдив).

Точни за успеха на Литекс бяха Светльо Тодоров в 11-ата минута и Александър Барт в 67-ата.

Както е известно, преди срещата от двата клуба не спряха да се атакуват чрез медиите. Босът на Славия Венци Стефанов дори предложи кучетата на Гриша Ганчев да станат съдии и те да ръководят мача. "Белите" имаха две претенции за дузпа в днешния мач, съдията Николай Йорданов не посочи бялата точка, а освен това изгони Емил Велев от скамейката. Така на треньора на Славия се наложи да догледа срещата от трибуните, а освен това Кокала няма да води тима си срещу Левски.

Първото голово положение в мача бе на сметката на Славия. След неразбирателство в защитата на Литекс Богомил Дяков изкочи в чиста позиция в дясно от вратаря Виничиус Баривиейра, но стреля в аут в 4-ата минута. Последва опасност пред вратата на "белите". Джемал Берберович центрира добре в малкия пеналт, където Стефано Кунчев боксира топката от главата на Уилфред Нифлор.

В 11-ата минута шампионите откриха резултата. Точен бе Светльо Тодоров, който в миналия кръг донесе победата на "оранжевите" с 2:1 срещу Левски. След двойно подаване между Нифлор и Тодоров, Тоди се озова сам срещу вратаря на Славия Стефано Кунчев и с премерен удар прати топката в мрежата - 1:0.

Пет минути по-късно "белите" можеха да изравнят. След неразбирателство в защитата на домакините Николай Божов овладя топката, влезе в наказателното поле, но успя нито да стреля, нито да центрира. Малко след това Дока направи един от обичайните си рейдове отляво, изкочи в удобна позиция, но шутът му излезе в аут. Две минути по-късно домакините пропуснаха да удвоят преднината си. Бърза контраатака през центъра завърши с добър пас на Светльо Тодоров към Улифред Нифлор. Французинът обаче не успя да овладее топката и опасността премина. Виктор Генов предотврати поредната опасност пред вратата на Славия в 30-ата минута. Преотстъпеният от Левски защитник пресече пас на Дока към изкачащия сам срещу Кунчев Светльо Тодоров. Няколко минути по-късно "белите" пропиляха добра възможност за изравняване. В 34-ата Николай Божов стреля по земя право във вратаря Баривиейра от удобен фаул на няколко метра от границата на наказателното поле. В следващите минути "белите" продължиха да атакуват.

В 38-ата Георги Христов падна в наказателното поле на Литекс след съприкосновение с Александър Барт, "белите" искаха дузпа, но Николай Йорданов не отсъди такава. Секунди след това Христов стреля със странична ножица, но в аут.

В 40-ата минута Виничиус Баривиейра със сетни усилия спаси топовен изстрел на Илия Илиев от над 30 метра. В даденото продължение на първата част Кунчев спаси опасен шут на Янев от пряк свободен удар.

Второто полувреме започна с положение за Литекс. Дока стреля от малък ъгъл, Кунчев спаси, като намиращият се наблизо Нифлор не успя да направи добавка. В 55-ата минута гостите от София за втори път изразиха претенции за дузпа. Виктор Дениран центрира отляво, след което топката се отби в лакътя на Александър Барт. Бранителят на Литекс обаче бе с гръб към ситуацията и съдията Николай Йорданов прецени, че е било неволно и за втори път не посмя да посочи бялата точка. В този момент Емил Велев побесня и нахли на терена, за да иска обяснение от рефера, който не го пожали и на момента го изгони на трибуните.

В 62-ата минута Дока бе близо до попадение, но шутът му по земя от малък ъгъл излезе в аут. Литекс поведе с 2:0 в 67-ата. Христо Янев центрира от корнер в малкото наказателно, където Александър Барт с глава прави топката в мрежата.

Малко след това Славия пропусна да намали. След продължителна атака топката стигна до Илия Илиев, чийто удар мина на милиметри от дясната греда. В 78-ата Христо Янев се отчете с нов пропуск. Тогава халфът изпробва рефлекса на Кунчев от 30 метра. Стражът обаче внимаваше и спаси. Красива атака на Литекс в 85-ата минута като по чудо не завърши с трети гол във вратата на "белите". Дока свали топката на Янев, който стреля от въздуха, но Кунчев успя да избие в корнер. До края не падна нов гол, а 3 минути на терена записа младият Симеон Славчев, за когото това бе дебют в "А" група.

След загубата Славия остана на шестото място с 19 точки, а Литекс е едноличен лидер с 28. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

ЛИТЕКС - СЛАВИЯ 2:0
1:0 Светослав Тодоров (11), 2:0 Александър Барт (67)
litex.jpg
ЛИТЕКС:
31.Виничиус Баривиейра, 2.Александър Барт, 3.Петър Занев, 4.Джемал Берберович, 6.Ивайло Петков, 7.Христо Янев (90-14.Симеон Славчев), 15.Дока Мадурейра, 17.Георги Миланов (81-5.Михаил Венков), 21.Александър Цветков, 19.Уилфред Нифлор, 9.Светослав Тодоров (63-27.Момчил Цветанов)
Резерви: 1.Урош Голубович, 5.Михаил Венков, 14.Симеон Славчев, 18.Илия Миланов, 20.Кристиян Тафраджийски, 27.Момчил Цветанов, 11.Флорин Брату
Треньор: Любослав Пенев
slavia.JPG
СЛАВИЯ:
1.Стефано Кунчев, 21.Богомил Дяков, 22.Виктор Генев, 25.Виктор Дениран, 35.Йордан Петков, 7.Илия Илиев (83-13.Стефан Киков), 33.Галин Иванов, 77.Даниел Пеев, 17.Николай Божов, 9.Георги Христов (69-11.Радослав Василев), 24.Иван Цачев (65-5.Спас Георгиев)
Резерви: 26.Емил Петров, 2.Атанас Дреновички, 19.Рафаел Барбоса, 5.Спас Георгиев, 13.Стефан Киков, 20.Радослав Димитров, 11.Радослав Василев
Треньор: Емил Велев

Ловеч, Градски стадион
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Александър Барт, Светослав Тодоров, Виничиус Баривиейра (Литекс); Илия Илиев, Виктор Дениран (Славия)