Надявах се, че тази година всичко ще протече нормално. Натам отиваха нещата, след като Константин Папазов и Сашо Везенков за щастие или не са встрани от голямата баскетболна сцена. Миналата година помним какво направиха и как се държаха по време на плейофите. Явно съм прекалено голям оптимист, излъгал съм се. Всичко си върви по стария път, онзи, който е потънал в помия и далавери. Да се погнуси човек от цялата яма с гнилоч, в която плува българският баскетбол.

Някой реши да накаже Балкан (Ботевград) с един мач лишаване от домакинство. Точно преди финалите с Лукойл Академик. Тоест, ботевградчани да не играят в очертаващата се пълна зала, а да приемат съседите от Правец на друго място. Някой го хвана страх. И то голям страх. Носят се различни слухове, а в слуховете винаги има нещо вярно. Вярно ли е, че още преди няколко месеца новоизлюпеният шеф на Лукойл Академик Тодор Стойков е казал, че ако ще и земята ще преобърне, но отборът ще стане шампион на всяка цена. Без значение с какви средства и по какъв начин. Вярно ли е, че и Сашо Везенков е заявил, че докато настоящият кмет на Ботевград заема тази длъжност, няма да спре да мачка Балкан. Знаем за войната между двамата...Кому е нужно една лична война и политически причини да убиват баскетбола в един от най-баскетболните градове?! Както бе направена далавера отново с помощта на шеф от Лукойл Академик - Балкан, да не вземе домакинството на турнира за Купата на България, така и сега дългата ръка се протяга там, където трябва.

Наказанието с един мач лишаване от домакинство на Балкан бе заради скандирания по адрес на съдиите: "Ку*ви сте". БЛИЦ ще зададе някоко въпроса на управляващите българския баскетбол - федерацията и Националната баскетболна лига:

1.Смятате ли, че има пропуски в наредбата. Не е ли странно за обидни скандирания наказанието да е от 1 до 5 мача лишаване от домакинство, а за хвърлени предмети санкцията да е само...парична. Излиза, че по-добре феновете да замерят съдиите.

2.Балкан се провини миналата година срещу Черно море в мача за бронзовите медали. Имаше ексцесии. Защо не ги наказахте с лишаване от домакинство тогава?

3.Само преди няколко дни публиката във Варна скандираше "мафия, мафия" на мач с Лукойл Академик. Не последва никакво наказание, а според наредбата трябва да има такова. Мачът се предаваше в национален ефир и думите ясно се чуха.

4.Само преди няколко дни съдията Красимир Стойнов бе ударен от монета от 20 стотинки в тила от публиката в Самоков. Описано е в доклада на същия този комисар Амиорков, който стриктно отрази и срещата в Ботевград. Защо няма наказания за Рилски спортист при УДАРЕН СЪДИЯ и не е ли това по-голямо провинение от обида?!

5.Господа, управляващи, толкова ли бързо забравихте скандиранията: "Лилов, ку*во" в Самоков?! Къде са наказанията?!

6.И друго сигурно забравихте, беше във Варна миналия сезон, когато местни бабаити се нахвърлиха с юмруци върху Павел Маринов и Иван Лилов. Тогава не си спомням да имаше адекватон наказание.

7.Не смятате ли, че е имало многократно други случаи, в които даден клуб и трябвало да бъде наказан според наредбата, а сега ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ СЕЗОНА прилагате наредбата с цялата й строгост?!


Има и още въпроси, които можем да зададем, но вие едва ли ще отговорите. Вие сте свикнали да се криете като мишки из дупките и да си изключвате телефоните, когато стане напечено. Само че не ви прави чест на едни мачове да се правите на гръмнати и да не чувате скандиранията от публиката, а на други да ги описвате стриктно в докладите и да прилагате наказанията. Всъщност, каква чест?! Тази дума отдавна е изчезнала от българската федерация баскетбол и Националната баскетболна лига (пиша това дори, след като шефът Петър Георгиев помоли да бъде преразгледано решението за наказанието на Балкан.) Каква чест, когато милвате едни по главите, защото ви заплашват, а други, които нямат влияние, правите на клоуни. Не разбирате ли, че така отказвате треньори и спонсори. Как очаквате при такива решения спонсорът на Балкан (Ботевград) да продължи да дава пари за баскетбол в града?! Ако вие сте на негово място и две години ви разиграват като маймуни, дали няма да се откажете.

За пореден път става ясно едно - пречат ви феновете. Пречат ви хората, които обичат любимия си клуб. Вие искате баскетбол в салони като този в Правец - с 300 души семкаджии. Вие явно не искате пълни зали като тази в Ботевград. Тук май е ред да зададем още един въпрос:

Защо в наредбата все още пише, че полуфинални и финални срещи могат да се провеждат в зали с капацитет минимум 1200 места? Знаем, че заради Лукойл Академик и Черно море сте променили наредбата, но не е ли редно да бъде отбелязано или на четири и шест очи решавате всичко из коридорите на федерацията. Явно така сте решили и кой ще е шампионът, а Балкан вече втора година ви създава неприятности. Ще използваме една от любимите фрази на Тити Папазов - има Господ. "Левски" бе на прага да изчезне след скандалите с Балкан. Сега явно Лукойл Академик прави всичко възможно, за да надвие на тихия фронт. Рано или късно всичко се връща.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ