Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел.

Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест.

Едната е за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, а другата за министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, третата поискана е на лидера на "Хамас" Яхиа Синвар, и други двама висши лидери на палестинската групировка - на главнокомандващия на бригадите "Ал Касам" Мохамед Диаб Ибрахим Ал-Маср и на ръководителя на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания.

"Поставянето в един пакет на Нетаняху и Галант с ръководителите на "Хамас" беше неочаквано и генерира негативна реакция от политическите сили в Израел и от някои от водещите партньори на страната", уточни той и добави, че Израел не е сред държавите, които признават юрисдикцията на МНС.

 В предаването ''Нещо повече'' Къцарков коментира и хеликоптерната катастрофа, при която загина президентът на Иран Ебрахим Раиси:

"Започна да се говори в медиите, че хеликоптерът може би е имал технически проблеми, които са в следствие на санкциите срещу държавата. Версията, която се поддържа, е, че е трагичен инцидент, предизвикан от човешка грешка, съчетана с техническа повреда. Да се спекулира за намеса на някакви чужди сили не е обосновано на този етап.  

Анализаторът подчерта, че борбата за наследник на Раиси ще е много оспорвана:

"Той беше хардлайнер и беше дълго време спряган и за наследник на духовния водач - аятолах Али Хаменей. ... Смъртта на Ебрахим Раиси и на външния министър Хосейн Амир Абдолахиан ще има сериозни политически последици. ... Отваря се един вакуум във вътрешната политика на Иран, който ще бъде трудно запълнен".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!