В Иран всичко отиде по дяволите и всичко трябва да бъде пренаредено така, че отделни личности и отделни институции трябва да намерят отново своите интереси. И това не винаги става бързо, и не винаги става безкръвно.

В следващите 50 дни по време на които трябва да бъдат организирани и респективно накрая проведени изборите за нов президент на Ислямска република Иран ще бъдат неспокойни. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от "Фокус".

"Ще видим кои ще бъдат кандидатите за наследници на Ибраим Раиси, като наистина вече започнаха наддаванията, според мен, дори още в деня, в който самият Али Хаменей подписа указа, по силата на който той назначи Мохамед Мохмир за временен президент", обърна внимание проф. Чуков.

По думите му в Иран вече са разместени вътрешно-политическите пластове, които са на т.нар. второ ниво.

"Първо ниво, това е Аятолах Хомейни - духовният ръководител, а отдолу всъщност до вчера фактически беше неговият много голям вероятен наследник Ибраим Раиси.

Нещо повече, бившият външен министър - Амир Абдолахиан много често се сочеше като евентуален сериозен кандидат за президент, което само по себе си подсказваше една приемственост.

Сега обаче, някак си нещата се струпват и акумулират по начин, по който става дисхармония. Раиси, знаем неговото минало, много често той е наричан “касапинът от Техеран", човек, който в края на 80-те години, заедно с трима свои колеги в качеството си на прокурор е издал някъде над 30 000 смъртни присъди.

В момента, в който встъпи все пак като президент, той успя да организира, да стабилизира и да йерархизира тази сложна управленска пирамида в Ислямската република.

Опита се да балансира интересите на водещите институции - на духовния ръководител, на президентството, на парламента, на съдебната власт, на терикадите от Ком, на революционната гвардия, на армията.

Всички те имаха свое място и те функционираха по един определен тертип, по определена логика, наложена, зададена от принципите на Ислямската република", обърна внимание проф. Владимир Чуков.