През 2017 г. руската армия, авиацията и флотът нагледно показаха в какво се наливаха през последните 10 г. колосални средства и се правеха болезнени реформи. С безценната подкрепа на руските ВС беше разгромена ИД и беше даден достоен отговор на НАТО в нейната експанзия към руските граници, пише Газета.Ru.
Годината в Сирия започна с освобождаването на втория по големина град в страната Алепо. Бяха обаче нужни много седмици, за да бъде върната повторно Палмира и превзети с щурм Дейр ез-Зор и Абу-Кемал.
 
Разпокъсаните групировки на джихадистите вече не са такава сериозна заплаха, а страните от Запада, Турция и Иран се принудиха да признаят победата на Дамаск в гражданската война и да отстъпят от първоначалните си военнополитически позиции.
 
Руските ВКС изтеглиха от Сирия изтребителната си авиация поради отпаднала необходимост. Небето над западната част на страната обаче са прикрити от два руски дивизиона С-400 и един С-300, базата в Хмеймим остава за РФ, Тартус ще бъде разширен до равнище на пълноценна база на ВМФ.
 
Финансирането на руските ВС намалява от почти 4% до 2,6% от БВП поради тежкото състояние на икономиката, но това не означава, че ще намалее значимостта на армията и флота. Създавания в Крим 22-ри армейски корпус заедно с двете нови дивизии в Ростовска област и Чечня окончателно бетонират геополитическия статут на полуострова. Създадена е и 8-а общовойскова армия в Новочеркаск само на 150 км от Донецк. Във Феодосия е създаден отделен десантно-щурмови батальон за охрана на новия Кримски мост
 
Според руски военни експерти най-вероятно следващо огнище на организирана съпротива на терористите се разглежда Средна Азия и възстановяването на 18-а военнотранспортна авиационна дивизия с щаб в Оренбург намеква за очакванията на руското командване
 
Другите предизвикателства към националната сигурност са от страна на НАТО и са парирани с постоянното разполагане в Калининградска област на ОТК „Искандер-М” и със създаване на Камчатка на нова армия за ПВО със зона за отговорност от Северните Курили до арктическия остров Врангел.

В областта на въоръжаването беше наблегнато предимно на укрепване на силите за ядрено сдържане, като са обновени 2/3 от силите на РВСН, както и високоточните и хиперзвукови оръжия.
 
В значителна степен държавните граници на РФ са осигурени и руското държавно ръководство вече може да се съсредоточи върху проблемите на икономиката и жизненото равнище на населението.
 
Превод и редакция: БЛИЦ