Трагедията в Хитрино е може би най-тежката железопътна катастрофа заради вторичните последици. Това заяви в ефира на Нова тв адвокат Людмил Рангелов. Той посочи, че в случая има вторичен ефект заради избухването на пропилена, затова всичко изглежда апокалиптично.

„Отговорите технически изглежда да са намерени, но те не удовлетворяват никого. Никой не се чувства доволен от това как се развиват нещата във времето. В такива случаи се търсят лицата, чието поведение е във връзка с резултата”, каза той.

Според адвоката е възможно да е имало и проблем с релсовия път на мястото. „Със сигурност е разглеждано и състоянието на пътя и подвижния състав”, коментира Рангелов. Той обаче не може да си обясни защо, когато машинистите са наближили гарата, скоростта на влака е започнала да се увеличава.

На въпрос защо окончателната присъда се бави толкова, каза:

„Това са много редки случаи. Няма специално квалифицирани юристи в разследването на железопътни катастрофи. Вероятно съдът се старае максимално да разбере всички детайли”, поясни адвокатът.

Той добави: 

„Практически липсва съдебна практика”. 

Адв. Рангелов не вижда възможност да не се стигне до виновен. „Който и елемент от пътя, от подвижния състав или от поведението на машинистите да има пряко отношение, винаги зад това стоят определени хора”, е мнението му.

От практиката си с жп катастрофите той направи извода, че най-често те се дължат на човешка грешка. „Има случаи, които са граничещи със случайното събитие, например при големи горещини. Човешката грешка обаче е в основата на тези произшествия”, заключи адвокатът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук