Има необходимост от създаването на правна регулация върху главния прокурор, защото не трябва да има безконтролна власт. Това обяви пред bTV адвокат Марин Марковски  по повод на решението на Министерски съвет да има независим прокурор, който да разследва Обвинител №1.

По думите му препоръките на Венецианската комисия по казуса, с които българското правителство се съобрази – не са задължителни. Той добави, че трябва да сме изключително горди, че българският конституционен съдия Филип Димитров е станал зам.-председател на европейския правен орган.

„Независим главен прокурор е необходим. Няма да имаме двама главни, на независимия единствената му задача е да контролира главния, но само когато има данни за престъпление, точни факти. Независимият няма да контролира пряката дейност на главния”, уточни юристът.

Марковски заяви, че независимият прокурор не трябва да „дебне” Обвинител №1. Той уточни, че в новата история на България не е имало случай, в който името на главния прокурор да бъде замесено в разследване за престъпление.

„Правителството реагира бързо, това ще покаже, че България и институциите са готови да направят необходимото за Златния правен стандарт на Европа”, посочи адвокатът.

Юристът коментира срещата на правосъдния министър Данаил Кирилов и освободеният предсрочно затворник Джок Полфрийман.

"Министерството на правосъдието даде становище за Полфрийман, че той е абсолютно неподходящ за освобождаване.
Моето гражданско становище, е, че не е редно Полфрийман да бъде пуснат предсрочно.

В момента се чака Върховният съд да каже определението си дали е законно, или не е. Предполагам, че ще каже, че е законно, защото той няма право да отменя определение", заяви той. 

"Министърът отговаря за затворите. Той винаги може да се срещне и с най-коварния затворник, който е вътре, в килията.
Това не е драматично. Важното е становището на министерството, което казва, че той не трябваше да излиза", подчерта Марковски.