Фактът, че този младеж е задържан близо 24 часа след това, което е извършил, отнема част от вълшебството му. Аз познавам много добри ИТ специалисти, които помагат безплатно на държавата, но хакерските атаки продължават да се случват.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ адвокат Димо Господинов, който е специалист в сферата на защитата на личните данни, по повод хакерската атака срещу НАП.

"Очаквам всеки момент НАП да информира пострадалите от хакерската атака. В това уведомление трябва да се даде повече информация за характера на теча, както и добри примери за защита на личните данни от евентуални бъдещи атаки.

Всеки, който има информация, че е пострадал от този теч, трябва да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни. Всеки може сам да защитава правата си и в съда, но това ще се случи едва, след като приключи производството на КЗЛД. Тогава, ако има някой неудовлетворен, той ще може да заведе съдебен иск.

При разследването на КЗЛД би трябвало да стане ясно кава точно информация е изтекла. На теория е възможно НАП да бъде глобен, което означава, че държавата ще си премести едни пари от единия джоб в другия.

За мен най-вероятно ще бъдат предписани определени мерки за подобряване на защитата на масивите на НАП и агенцията ще бъде глобена, за да има някакъв обществен отзвук, но не искам да гадая. Не съм убеден на 100%, че държавата прави всичко възможно, за да има добра защита срещу тези атаки. Надявам се на по-малко инциденти и повече сигурност", заяви още Господинов.

Заедно с него гост в студиото беше и експертът по киберсигурност Борислав Сестримски.

"Всеки сам решава дали да бъде от бялата или от черната страна. Всеки сам решава за кого и за какви пари да работи. Всеки, който е решил да работи за държавата, трябва да получи адмирации.

Имам наблюдения върху киберсигурността на фирмите, с които работим, и мога да кажа, че нивото все повече и повече се покачва. Тук говорим за подобрение на комплектността на знанията в тази област, а не толкова за средства.

Според мен, дори хакерът да не се беше похвалил сам за атаката, този теч на данни щеше да се засече при тестване на информационните системи. Не мога да говоря кой е виновен в случая.

Трябвало е да бъдат взети превантивни мерки за защитата на тези системи. За мен държавата прави всичко възможно, за да има добра защита срещу киберпрестъпността", каза още Сестримски.