България е на първо място в света сред 230 страни по намаляване на населението. От 9 млн. вече сме 6,8 млн., а може би и много по-малко, показва проучване на ООН. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души.

"На първо място по смъртност сме, защото сме в демографска катастрофа. Ние сме в клинична демографска смърт. В България смъртността е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият прираст в демографията се получава от ражданията между умиранията", заяви директорът на Демографския институт към БАН акад. Петър Иванов пред "България сутрин" по Bg On Air.

Според него причините да губим толкова хора са десетки и те трябва да бъдат намерени и анализирани. Също така уточни, че има програми, съдействащи за увеличаването на раждаемостта, като една от тях е да бъдат внесени мигранти.

"Всички раждания, които са 60 хил., изчезват с емиграцията, която също е 60 хил. Смъртността е 150 хил. Със 150 хил. души намалява населението на България всяка година. Това прави 410 души на ден, или 17 души на всеки час. На всеки 3 минути България намалява с един човек", категоричен е акад. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че сме с най-висок процент смъртни случаи от болести на сърцето. Втората причина са раковите заболявания, като гостът посочи, че всеки ден около 240 души умират от сърдечно-съдови заболявания, а здравеопазването, според него, е трагично.

Той обърна внимание, че смъртността от коронавирус в страната е била най-висока в света през 2021 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук