Българите вече теглят кредит за всичко – от предизборна кампания до сватба, отчитат консултантите на “КредитЦентър”. В новия си месечен анализ те предлагат куп любопитни казуси от общуването на българския потребител с банковите институции.
Възрастна актриса със 120 лева пенсия теглила кредит 800 лева, за да си плати сметката и да й пуснат тока. Изпълнена от благодарност след щастливата развръзка, тя предложила на кредитния консултант да му подари малката си селска къща.
Хората не съобразяват, че услугата е безплатна и често се опитват да се “отплатят” с подаръци, коментират от КредитЦентър. Сред най-забавните постъпления в офиса на кредитните специалисти са: домашно плетени терлици, щайга домати, покана за ромска сватба, карта за 10% отстъпка във верига заведения, бутилка домашно мляко и бутилка домашно червено вино, прясно уловена риба и дори - скок с парашут.

Статистиката на консултантите сочи като най-голям ипотечен кредит на физическо лице изтеглените 500 000 евро за закупуване на апартамент в София със срок 25 години при месечна вноска 3500 евро. Обратният пример за най-малък ипотечен кредит на физическо лице – 9 000 лева, е взет за къща в Лясковец срок на изплащане 10 години при месечна вноска 118 лева.
Най-бързо изтегленият ипотечен кредит - за 9 дни, е в Бургас – 30 000 евро, срок 30 години, месечна вноска 206 евро. Най-бавно е изтеглен ипотечен кредит в Пловдив - 11 месеца, 240 000 евро, срок 20 години, месечна вноска 2 220 евро.
Най-бързо е изтеглен потребителски кредит в Русе - 24 часа, 1 000 лева, срок 3 години, месечна вноска 35 лева. Най-бавно изтеглен потребителски кредит – за месец и половина, има във Варна – 17 000 лева, срок 7 години, месечна вноска 320 лева.
Пример за образцови отношения банка-клиент може да посочи пилот на самолет, който изключително рядко имал съвпадения да бъде в България в работното време на банката и, въпреки това, кредитът му бил отпуснат за 23 работни дни.
Кредитната култура на населението расте и хората вече не се чудят дълго откъде да вземат пари. Кандидат кмет взима за предизборна кампания 50 000 лева, ловец тегли за покупка на джип, карабина и др. ловно оборудване 30 000 лева, бременна подава документи, влиза в родилното между внасянето на документите и одобрението на кредита и усвоява отпуснатите средства 6 дни след раждането на бебето.
Някои обаче затъват сериозно, защото се увличат в заемите, без да си правят добре сметката. От КредитЦентър илюстрират тази тенденция с клиент с 5 потребителски кредита на обща стойност 45 000 лева, 4 кредитни карти с общ лимит 12 000 лева, един лизинг за 28 000 лева. За да се оправи в кашата, човекът теглил с цел рефинансиране на задълженията ипотечен кредит за лично ползване за 55 000 евро.
Не е за следване и примерът на млада двойка, която се разделила и кредитът не се усвоил, а внесеното капаро за апартамента беше задържано от продавача./БЛИЦ