Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее. Това каза алпинистът Дойчин Василев във връзка с информацията, че Боян Петров, участвал в експедиция в Хималаите, е в неизвестност от 3 май.

На въпрос каква е вероятността Боян Петров в момента да се намира на безопасно за него място, Василев отговори, че е много малка. „Теренът горе, на 8000 м, е такъв, че няма къде да се подслони, ако е лошо времето и ако духа много силен вятър. Просто ако той не се окопае в снега да се скрие като мишка в някоя дупка, за да оцелее, трудно би било. Повече се опасявам да не е попаднал на някое лавинно опасно място и евентуално да е пострадал от някоя от лавините, които там много пъти са погребвали други алпинисти“, каза още той, цитиран от Фокус.

Василев обясни, че при такива изкачвания би трябвало да има поне един човек, с когото алпинистът постоянно да поддържа връзка, както и да има връзка и с Китайската асоциация по алпинизъм. 

„Въпросът е и финансов, тъй като всяка спасителна операция трябва някой да я плати. А не мога да предполагам доколко той е организирал това. Но при всички случаи, като са минали няколко дни, той е в критична ситуация и трябва бързо да се действа. Евентуално биха се разтичали други алпинисти, които са по маршрута, и от човешка гледна точка да се опитат да му помогнат“, коментира Василев и уточни, че всичко зависи от тези, които са на терена – по думите му има нации, които се хвърлят веднага да помогнат, но има и такива, които пренебрегват подобни ситуации.

„Искам да съм оптимист, да му стискаме палци на Боян и дано да се появи жив и здрав. Но аз съм бил свидетел и на други развития, не искам да давам черна прогноза, но след няколко дневно отсъствие обикновено изходът е летален“, каза още Василев. 

„Един алпинист винаги има своя план Б, а в Боян Петров винаги съм виждал човек, който преценява разумно рисковете“, това мнение изрази по-рано днес пък  бившият председател на смолянското туристическо дружество „Карлък” Стоил Василев във връзка с изчезването на Петров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!