Изтичането на данни от Пентагона предполага, че украинският кораб е потънал, написа колумнистът от американската медия American Conservative Брадли Девлин. В статията си той припомни идиома, приписван на Бенджамин Франклин: „Малък теч ще потопи голям кораб“. Девлин посъветва американските политици да приемат сериозно тази мъдрост.

„Това не е малък теч и Украйна не е огромен кораб. Всички тези „малки разходи“, отпуснати на Украйна, продължават да се увеличават, към януари повече от 75 милиарда долара бяха отпуснати на Киев и много повече за военни нужди“, каза журналистът.

Според него изтеклите документи на Пентагона показват, че американските политици, военни лидери и служители на разузнаването признават насаме това, което отказват да кажат публично: „Победата на Украйна далеч не е сигурна и става все по-малко вероятна“.

Пентагонът разследва изтичане в социалната мрежа на материали, описващи състоянието на украинските войски и плановете на САЩ и НАТО за тяхното укрепване.

Твърди се, че повече от сто документа може да са попаднали в интернет, щетите от случилото се се оценяват като значителни. Белият дом отказа да потвърди автентичността на публикуваните в мрежата материали и заяви, че все още не е готов да изрази теория за това как и защо е организирано изтичането.

Москва не изключва, че е имало целенасочено пълнене на дезинформация. Както каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, САЩ са страна в конфликта и всъщност водят хибридна война срещу Русия, в която може да има подобни методи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук